Anna Hagenkötter, kommunpolis, påpekar att hembesöken är frivilliga och inte något som barn och vårdnadshavare tvingas till.

Anna Hagenkötter, kommunpolis, påpekar att hembesöken är frivilliga och inte något som barn och vårdnadshavare tvingas till. Foto: André Kvist & Mostphotos

Narkotikabruk ökar i kommunen: "Ända ner i tolvårsåldern"

Ny metod ska rädda unga från missbruk

TOMELILLA.

Polisen och socialtjänsten har startat en ny samarbetsmetod för att hjälpa unga som riskerar att fastna i missbruk. I grunden går det ut på oanmälda hembesök med ungdomar och vårdnadshavare.

Av
André Kvist

En alarmerande utveckling av missbruk har fått polisen och socialtjänsten att slå sig samman. I ett gemensamt arbetssätt arbetar man nu i höst för att fånga upp och hjälpa ungdomar som riskerar att fastna i missbruk. Ett missbruk som kan leda till kriminalitet och psykosociala problem.

– Vi har under 2019 fått in tips och information om att användningen av narkotika ökar bland ungdomar i Tomelilla och det förekommer ända ner i tolvårsåldern. Vi kände att det var viktigt att vi tillsammans tog tag i situationen och försökte göra något åt den, säger kommunpolis Anna Hagenkötter, som är initiativtagaren från polisens sida, i ett pressmeddelande.

Arbetssättet går ut på att två polisen och en socialsekreterare oanmält besöker en ung persons hem. Där förklarar man den oro som finns och erbjuder sig att tala om situationen med vårdnadshavare och ungdomen.

Det är viktigt att påpeka att det är frivilligt att släppa in oss och delta i samtalet. Vi tvingar ingen, utan det ska ses som en möjlighet och ett erbjudande.

Ett antal hembesök har redan gjorts under hösten och inledningsvis har gensvaret varit positivt. Vid enstaka tillfällen utfördes provtagning av den unge då man misstänkte ringa narkotikabrott. Men att testa ungdomarna är inte huvudsyftet.

– Vid alla besök skrevs sekretesslättnad på för att vi skulle kunna prata fritt och dela information mellan socialen och polisen. Alla hembesök resulterade i individuell plan för ungdomen och/eller familjen. I arbetsmetoden ingår också ett uppföljningsmöte med ungdomen och vårdnadshavare efter fyra veckor, för att se hur det gått efter hembesöket, berättar Anna Hagenkötter.

Om arbetssättet blir en permanent metod återstår att se. Det ska i nuläget ses som ett långsiktigt brottsförebyggande arbete. Åldern på ungdomarna är allt från 12 till 18 år och identifieras i polisens eller kommunens handlingar.

– Vår ambition är att genomföra en omgång med hembesök under vårterminen och en under höstterminen. Utöver hembesöken utför vi även sedvanliga orossamtal på polisstationen i Tomelilla. Detta innebär att barn och ungdomar tillsammans med vårdnadshavare blir kallade på möte då det finns indikationer på fel umgänge, tider, skolk, påbörjad rökning, alkoholdebut med mera, säger Anna Hagenkötter.

Publicerad 22 October 2019 09:32