Flickorna viktkontrollerade och vägdes utan att det var tal om en hälsokontroll eller att vårdnadshavare visste om det innan.

Flickorna viktkontrollerade och vägdes utan att det var tal om en hälsokontroll eller att vårdnadshavare visste om det innan. Foto: Adobe Stock/Jan H. Andersen

Skolsköterskan anmärkte på tioåriga flickors vikt – anmäls till JO

"Känns som om dom viktjagas – detta måste få ett stopp"

TOMELILLA.

Två flickor i tioårsåldern kallades in till skolsköterskor för viktkontroll och samtal om övervikt. Nu anmäler föräldrarna händelserna till Justitieombudsmannen.

Av
André Kvist

Två flickor på drygt tio år kallades in till sin skolsköterska. Den ena i Nacka kommun och den andra vid en skola i Tomelilla kommun. Väl hos skolsköterskan pratade hen om viktkontroll och övervikt.

Föräldrarna till flickorna har nu reagerat på detta och från varsitt håll anmält händelsen. Modern i Tomelilla skriver till JO att varken hon eller fadern fått veta något om dessa samtal på förhand och flera viktkontroller har genomförts utan deras vetskap.

"Skolsköterskan är väldigt frisk att väga våra barn, av och till känns det som om dom viktjagas...Detta måste få ett stopp nu, för det tär på oss alla!"

Vidare ska föräldrarna ha blivit uppläxade av skolsköterskan med allt från kost och rörelse till familjens ekonomi, skriver modern.

Justitieombudsmannen har nu begärt ett yttrande och redogörelse av familjenämnden i Tomelilla senast den 20 december. Man vill bland annat ha in information kring hu skolsköterskan kontroll förmedlades till vårdnadshavarna och vilken vetskap de fått innan kontrollerna tog plats. I ett av fallen finns det även en sjukdomsproblematik att ta hänsyn till.

Publicerad 21 October 2019 09:10