Jonathan Palminger testar att göra en venprovtagning på en låtsasarm under övervakning av Marina Larsson.

Jonathan Palminger testar att göra en venprovtagning på en låtsasarm under övervakning av Marina Larsson. Foto: Emma Brännman

Speed-dating ska väcka intresse för vården: "Intressant att få en inblick"

Klågerupskolans nior testade venprovtagning och hjärt- och lungräddning

BARA.

Under nationella collegeveckan fick niondeklassare från Svedala, Bara och Klågerup prova på arbetsuppgifter inom vården. Genom en speed-dating möttes elever och personal från olika vårdyrken på Svedalas kommunhus och på Kuben i Bara.

Av
Emma Brännman

Syftet är att visa upp och väcka intresse för olika vårdyrken inför att eleverna ska göra sina gymnasieval.

– Vi hoppas att det här ska bidra till en naturlig syn på vårdyrket och att arbeta med människor, och att det ska uppfattas som någonting roligt, säger Anita Persson som är medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Under speed-datingen fick de till exempel prova på venprovtagning, hjärt- och lungräddning och hjälpmedelsutprovning. De fick även möjlighet att ställa frågor till de olika professionerna inom vård och omsorg. Alla elever gick igenom åtta stationer, tio minuter på varje. På plats för att träffa eleverna fanns bland annat sjuksköterskor, undersköterskor och fysioterapeuter.

Jonna Timrell får hjälp av Amanda Mohlin (NFU) att lyssna efter Jonathan Palmingers puls.

Jonna Timrell får hjälp av Amanda Mohlin (NFU) att lyssna efter Jonathan Palmingers puls. Foto: Emma Brännman

Vård- och omsorgscollege har funnits på Söderslätt i tio år. Det är ett samarbete mellan Vellinge, Trelleborgs och Svedala kommuner, Region Skåne, Förenade Care samt Söderslättsgymnasiet, NFU, vuxenutbildningen i Trelleborg och yrkeshögskolan i Trelleborg.

Upplägget med speed-dating inför niornas gymnasieval har funnits i några år i Svedala och i år var första gången som man även besökte Bara. Det är för tidigt att se om upplägget har gett någon effekt i vårdyrket ännu.

Däremot har speed-datingen fått god respons från både elever och lärare.

– Vi ser också att något fler söker sig till våra vuxenutbildningar. För första gången var dessutom alla sökande behöriga i år, berättar Anita Persson.

Jonathan Palminger, Klågerupskolan, funderar på att bli läkare och var väldigt nöjd med speed-datingen.

– Det är intressant att få en inblick i hur man jobbar inom vården, att få prova på olika saker. Alla som jobbar inom vården gör ett jätteviktigt jobb och man har en stor respekt för dem, säger han.

Jonna Timrell funderar också på att utbilda sig till läkare, och håller med sin klasskompis om dagens upplevelse.

– Jag tycker det är bra att de kommer hit och visar upp olika vårdyrken, och att vi får testa på dem, eftersom det är sådan brist på personal inom vården. Några berättade just att den stora glädjen med att jobba inom vården är alla människor som man träffar, och hjälper, vilket var fint att höra.

Tobias Gaul övar hjärt- och lungräddning.

Tobias Gaul övar hjärt- och lungräddning. Foto: Emma Brännman

Publicerad 20 October 2019 00:00