Företaget Everfresh i Helsingborg slöt upp med stort engagemang när en kollega insjuknade i ALS. Louise Geisler och Alexandra Hafström startade bland annat flera insamlingar.

Företaget Everfresh i Helsingborg slöt upp med stort engagemang när en kollega insjuknade i ALS. Louise Geisler och Alexandra Hafström startade bland annat flera insamlingar. Foto: privat

Arbetsplatsen slöt upp när kollega insjuknade i ALS

Pengar insamlade både till arbetskamraten och hjärnfonden

HELSINGBORG.

När en kollega på Helsingborgsföretaget Everfresh insjuknade i den svåra sjukdomen ALS kände arbetskamraterna att de ville göra något. Genom olika aktiviteter och försäljning av armband och fika har de samlat in över 50 000 kronor till familjen och cirka 14 000 kronor till Hjärnfonden.

Av
Felix Alnemark

– Det är fruktansvärt. Det är en fantastisk människa och familjs som drabbats. Det är lite: "Jag kan inte göra något men vi kan göra NÅGOT". Detta är ett bra sätt. Vi har gått och tänkt på att vi vill lyfta sjukdomen. Det är inte överdrivet många som drabbas men det som gör det drabbas så jäkla hårt, säger Alexandra Hafström som startade initiativet med kollegan Louise Geisler.

Hela företaget med kollegor, konkurrenter, familj och vänner har slutit upp

Det var för ungefär två år sedan som deras kollega blev sjuk i nervsjukdomen ALS. Sjukdomen gör att nervceller ihjärnan, hjärnstammen och ryggmärgen dör. Detta leder till muskelförtvining och förlamning.

– Hon kämpade på, på jobbet så länge det bara gick. Vi kom fram till att vi ville göra någonting både för henne och för att lyfta Hjärnfonden det pratas inte så mycket om sjukdomen. Den var när det var mycket kring "Ice bucket challenge" (en kampanj och viral aktivitet för att uppmärksamma ALS red.anm) som det fick ett uppsving, säger Alexandra Hafström.

Louise Geisler och Alexandra Hafström.

Louise Geisler och Alexandra Hafström. Foto: privat

De startade en Facebooksidan Kollegor mot ALS där de bjöd in kollegor som spred vidare gruppen i sina flöden. Arbetskamraterna pärlade armband sim det står "kollegor mot ALS" på och anordnade lotterier och fika och lotterier för att samla in pengar. Det ska också anordna en padelturnering i november till förmån för forskningen.

– Vi bara bestämde oss en dag och alla hoppade på. Det är fantastiskt och har varit supermycket känslor. Men blir väldigt varm från alla håll och kanter. Vi har varit i kontakt per mejl och vår kollega skriver att hon är alldeles rörd av allt engagemang och att vi tänker på henne. Hon har själv skrivit att det gör det lite lättare att kämpa.

Företaget Everfresh ligger på Långeberga i Helsingborg och är leverantörer av frukt.

Företaget Everfresh ligger på Långeberga i Helsingborg och är leverantörer av frukt. Foto: privat

Vad är det som gör att ni trots det hemska väljer att göra något konstruktivt?

– Det är det som krävs för att folk ska ta till sig det riktigt. Många kollegor har velat göra något men kanske inte vetat på vilket sätt. De kanske inte har en jättenära relation men supermånga har fått utlopp för att kunna bidra med engagemang. Det har varit helt enormt, hela företaget med kollegor, konkurrenter, familj och vänner har slutit upp, säger Alexandra Hafström.

När Lokaltidningen pratar med Alexandra har insamlingarna inbringat 53 200 kronor till kollegan med familj och 13 500 kronor till Hjärnfonden.

Medarbetarna har pärlat halsband för att öka uppmärksamheten kring sjukdomen ALS.

Medarbetarna har pärlat halsband för att öka uppmärksamheten kring sjukdomen ALS. Foto: privat

ALS

  • ALS, amyotrofisk lateral skleros, är namnet för en grupp neurodegenerativa sjukdomar där nervceller i hjärnan, hjärnstammen och ryggmärgen dör. Detta leder till muskelförtvining och förlamning.
  • Varje år insjuknar cirka 220 personer i Sverige i ALS. De flesta är mellan 50 och 70 år.
  • Det finns ingen botande behandling av ALS men det finns behandlingen vars mål är att bromsa sjukdomsförloppet och lindra de negativa effekterna av sjukdomen.
  • Tidigt insatt bromsmedicin förlänger överlevnadstiden med 25-30 procent.

Källa: Hjärnfonden

Publicerad 16 October 2019 11:00