Av bevisningen framgår att ligan sökt upp sina offer via sidan birthday.se där de kunnat se deras ålder och telefonnummer. Åtalet omfattar 22 offer men polisen tror att så många som hundra äldre personer kan ha drabbats.

Av bevisningen framgår att ligan sökt upp sina offer via sidan birthday.se där de kunnat se deras ålder och telefonnummer. Åtalet omfattar 22 offer men polisen tror att så många som hundra äldre personer kan ha drabbats. Foto: K-artz/Adobe Stock

Falsk hemtjänstliga hittade sina offer på nätet

"En allvarlig kränkning"

MALMÖ. Med hjälp av sökningar på nätet hittade ligan sina offer och lurade sig in i deras hem under förespegling att de var från hemtjänsten. ”Brotten har inneburit en allvarlig kränkning av de äldres personliga integritet och flera av dem har sagt att de skäms för att de varit så dumma och släppt in kvinnan, säger rådmannen Sara Skouras”.

Under slutet av 2018 fick polisen in flera anmälningar från äldre personer i Malmö som blivit bestulna i sina hem. Gemensamt för offren var att de blivit uppringda av en kvinna som utgav sig för att vara från hemtjänsten. De äldre fick senare besök i hemmet och upptäckte efteråt att de blivit av med guldsmycken, kontanter och bankkort.

Polisens utredare noterade att samma telefon använts för att ringa upp de äldre personerna. På övervakningsbilder från en butik kunde man se hur en kvinna och en man köpte den aktuella telefonen. Efter en tids spaning kunde ligan till slut gripas.

En 43-årig man och en 46-årig kvinna döms nu till fängelse i fem respektive fyra och ett halvt år för bland annat grov stöld och grovt bedrägeri. Två andra kvinnor döms till fängelsestraff i ett år respektive åtta månader.

Av bevisningen framgår att ligan använt sig av en internetsida där de kunnat se offrens ålder och telefonnummer. Åtalet omfattar 22 målsägande men polisen tror att så många som hundra äldre personer kan ha drabbats.

– De tilltalade har på ett oerhört cyniskt och förslaget sätt utnyttjat de gamlas utsatthet. Det är frågan om en systematisk och välplanerad brottslighet, något som gjort brotten grova även när det stulna inte haft något högre värde, säger rådmannen Sara Skouras i ett pressmeddelande.

Publicerad 15 October 2019 09:08