Länsstyrelsen kräver omedelbara åtgärder, även om beslutet överklagas.

Länsstyrelsen kräver omedelbara åtgärder, även om beslutet överklagas. Arkivfoto: Anja Degerholm

Ett av de värsta fallen av vanvård som veterinären sett

Länsstyrelsen kräver omedelbara åtgärder av hundägaren

MELLANSKÅNE.

När hundägaren kom till veterinären för en knuta på testikeln upptäcktes att hunden var i mycket dåligt skick, ett av de värsta fallen av vanvård som veterinären sett. Ärendet anmäldes därför till länsstyrelsen som nu kräver omedelbara åtgärder.

Av
Anja Degerholm

Hunden togs till veterinär i början av september. Veterinären upptäckte då att hunden led av flera åkommor som att han lutade huvudet kraftigt till höger, bakbensmuskulaturen var underutvecklad, han luktade mycket illa och var full med tovor, pungen var kraftigt svullen och öm samt det var fullt med sårvätska och avföring i pälsen från svansfästet ner mot låren. Dessutom hade hunden en kraftig hudinflammation, öroninflammation i bägge öronen, ärrbildning på hornhinnan i ögat samt diagnosen KCS, problem med torra ögon.

Veterinären påpekade för hundägaren att det var oacceptabelt att hunden var i det skicket och att det pågått så länge. Vid rakning av pälsen kryllade det av stora och små fluglarver så att personalen fick byta rakblad flera gånger eftersom det fastnade larver i en enda sörja. Det var ett av de värsta fallen av vanvård som veterinären sett och rekommenderade därför avlivning av hunden. Fallet anmäldes därför till länsstyrelsen.

Hundägaren själv uttryckte ånger och skam och lovade bättring. Enligt egen utsago hade hunden blivit dåligt omhändertagen på grund av att hundägaren tillbringat ett par veckor på sjukhus, då en anhörig tagit hand om hunden. Enligt länsstyrelsens bedömning har dock vanvården pågått längre än två veckor.

Vid återbesök hos veterinären visade det sig att hundägaren inte hade följt ordinationer och hemgångsråd. Vissa åkommor hade behandlats, men hunden hade fortfarande kroniska problem som behövde fortsatt vård, behandling och bevakning.

Länsstyrelsens djurskyddshandläggare tog i mitten av september beslut om att kräva omedelbara åtgärder av hundägaren, även om beslutet överklagas. I vanliga fall brukar djurägaren få tillfälle att yttra sig, men på grund av djurskyddsskäl kunde beslutet enligt myndigheten inte skjutas upp. Länsstyrelsen konstaterar att hunden blivit utsatt för lidande och att man ser allvarligt på ägarens agerande.

Publicerad 10 October 2019 09:21