Statsminister Stefan Löfven och socialminister Lena Hallengren fick testa det nya digitala verktyget Vårdexpressen – och var imponerade.

Statsminister Stefan Löfven och socialminister Lena Hallengren fick testa det nya digitala verktyget Vårdexpressen – och var imponerade. Foto: Anja Degerholm

Statsministern och socialministern fick testa nytt digitalt verktyg

Besökte vårdcentralen Kärråkra i Eslöv under sitt Skånebesök

ESLÖV.

Tillgänglighet inom vården stod på agendan när statsminister Stefan Löfven (S) och socialminister Lena Hallengren (S) onsdagen den 9 oktober besökte Skåne. Ett av stoppen var på Kärråkra vårdcentral i Eslöv där de två ministrarna fick testa ett nytt digitalt verktyg.

Kärråkra är en av sju vårdcentraler inom Region Skåne som ingår i ett pilotprojekt för att testa det digitala verktyget Vårdexpressen. En tjänst som ska ta upp kampen med nätläkarföretagen.

– Det vi vill uppnå med den här digitala resan är en högre tillgänglighet inom primärvården, högre medicinsk kvalitet och en ökad patientsäkerhet, säger Ola Bergstrand, biträdande divisionschef för primärvården inom Region Skåne.

Läs mer:

Tanken är att kunna frigöra mer tid till de som är mest sjuka, men framför allt ägna mindre tid åt administration. Patienten fyller i ett formulär med sina personuppgifter och vad man söker för. Detta kan göras från hemmet, och patienten blir sedan skickad vidare efter en bedömning. Systemet innebär bland annat att läkaren genom en enkel knapptryckning kan skriva en remiss eller ett sjukintyg.

För dagen hade vårdcentralen alltså celebert besök i form av statsminister Stefan Löfven och socialminister Lena Hallengren som fick vara försökskaniner för det nya verktyget. De fick skriva in sig i ett digitalt formulär och följa patientens resa.

En fikapaus stod också på programmet. Anna Lindén, verksamhetschef på Kärråkra, berättar mer om vårdcentralens digitala satsning.

En fikapaus stod också på programmet. Anna Lindén, verksamhetschef på Kärråkra, berättar mer om vårdcentralens digitala satsning. Foto: Anja Degerholm

Stefan Löfven var imponerad efter rundturen.

– Jag ser flera fördelar med det här systemet. För det första att det gör det enklare för patienten. För det andra att vårdpersonalen får mer tid till patienterna och för det tredje att patienterna hamnar rätt, säger Stefan Löfven.

Även Lena Hallengren var positiv:

– Den utmaning vi har idag är att vården ska vara jämlik och likvärdig oavsett var i landet man bor. Det ska bli otroligt spännande att se vad det här kan leda till, säger hon.

De två ministrarna hade under dagen även hunnit med ett besök på vårdcentralen i Anderslöv och på Unionens kongress i Malmö.

I Eslöv blev det även en stadspromenad tillsammans med kommunalrådet Johan Andersson (S) och kommundirektören Lena Hallberg som berättade om nybyggnation, centrumomvandling och utmaningarna med en höghastighetsjärnväg. Dagen avslutades med ett öppet möte på Carl Engström-skolan.

Publicerad 09 October 2019 16:44