Foto: Polisens förundersökning

Snapphanevargens död överklagas till HD – åklagaren vill se skärpt straff

Trodde det var en räv

LÖNSBODA/OSBY/HASSLEHOLM. Den 37-åriga jägare som i fjol sköt den så kallade "Snapphanevargen" dömdes i både tingsrätt och hovrätt för jaktbrott av normalgraden. Nu överklagar Riksåklagaren fallet till Högsta Domstolen i hopp om att få straffet skärpt.

Det var i augusti 2018 som incidenten inträffade i skogarna mellan Osby och Lönsboda. Mannen som precis tagit sin jägarexamen ska då, enligt egen utsago, har misstagit vargen för en räv.

Djuret som jägaren skjutit var dock ingen räv, utan den välkända "Snapphanevargen", som under flera års tid varit bofast i området.

I januari i år ställdes mannen inför rätta. Åklagaren yrkade redan då att mannen skulle dömas för grovt jaktbrott då vargen är ”hotat, sällsynt och särskilt skyddsvärt vilt”, men tingsrätten och senare även hovrätten bedömde händelsen som jaktbrott av normalgraden.

Nu överklagar Riksåklagaren fallet till Högsta domstolen.

”Uppsåtliga jaktbrott avseende varg bedöms i regel som grovt brott. Varg är ett hotat, sällsynt och särskilt skyddsvärt djur och skäl finns därför att bedöma också oaktsamt dödande av varg som grovt brott”, skriver riksåklagaren i ett pressmeddelande.

Högsta domstolen har inte prövat något liknande fall tidigare.

Publicerad 09 October 2019 00:00