Pojkvännen avlossade tre skott upp i luften. När han sänkte vapnet blev kvinnan träffad i höften.

Pojkvännen avlossade tre skott upp i luften. När han sänkte vapnet blev kvinnan träffad i höften. Foto: Ritzau Scanpix/Johan Nilsson

Skulle visa sin revolver – råkade skjuta flickvännen

Döms till fängelse och skadestånd

MALMÖ. Mannen tog med flickvännen ut i en park mitt i natten för att visa upp sin revolver. Han avlossade vapnet – och råkade skjuta kvinnan i höften. Enligt ett läkarutlåtande kan hon troligtvis inte få barn på grund av skadorna. Nu döms den 32-årige mannen till fängelse och skadestånd.

Mannen var drogpåverkad när han bad flickvännen följa med honom till parken vintern 2017. Det var mitt i natten och 32-åringen tog fram en revolver som han visade upp för kvinnan.

Pojkvännen avlossade tre skott upp i luften. När han sänkte vapnet blev kvinnan träffad i höften, med skador på livmodern och äggstocken som följd.

Mannen drabbades av panik och sprang iväg för att gömma både vapnet och sin mobiltelefon. Efter en stund återvände han till parken och bar ut flickvännen på gatan samtidigt som han ringde 112 från hennes telefon. När polis och ambulans anlände vid halv fyra-tiden på morgonen hittades den skottskadade kvinnan intill en falafelkiosk.

I förhör uppger flickvännen att mannen bett henne att ljuga om att hon blev skjuten av andra personer som passerat platsen. Under rättegången erkände mannen dock brottet och uttryckte ånger över det inträffade. Syftet med uppvisningen av vapnet ska enligt den dömde ha varit att han ville lära flickvännen att skjuta.

Domstolen konstaterar att kvinnan fick livshotande skador och enligt en läkare som vittnat i rätten kommer hon antagligen aldrig att kunna få barn.

Mannen döms nu för grovt vapenbrott och grovt vållande till kroppsskada. Påföljden blir två och ett halvt års fängelse. Mannen ska även betala drygt 86 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Publicerad 09 October 2019 13:14