Kävlinge kommun har lämnat in en anmälan om allvarliga missförhållanden enligt lex Sarah till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). (Genrebild).

Kävlinge kommun har lämnat in en anmälan om allvarliga missförhållanden enligt lex Sarah till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). (Genrebild). Foto: Arkivbild

Personal trodde att medvetslös patient sov – lämnade hemmet

Kommunen anmäler sig själv till Ivo

KÄVLINGE.

En patient inom hemvården i Kävlinge kan ha legat medvetslös i sin säng i över tolv timmar utan att personalen märkte det. Nu har kommunen anmält sig själv enligt lex Sarah.

Av
John Nordh

När personal inom hemsjukvården kom till en patient i Kävlinge under kvällen den 1 september var det släckt i hemmet och ingen svarade när personalen ropade.

Personalen kontaktade personens närstående som berättade att hen borde vara hemma. Då åkte personalen tillbaka till patienten tillsammans med en kollega och gick in i hemmet. Där hittade de patienten i sin säng. Personalen trodde att hen sov och lämnade hemmet.

Dagen efter vid 13-tiden kom en annan ur personalstyrkan hem till patienten som fortfarande låg i sin säng. Personalen upptäckte då att patienten var medvetslös, något som hen troligtvis redan var under kvällen. Patienten fick åka till sjukhus där hen fick intensivvård.

Nu har Kävlinge kommun lämnat in en anmälan om allvarliga missförhållanden enligt lex Sarah till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

Publicerad 09 October 2019 08:45