Ann Charlotte Jönsson (till vänster), enhetschef på Vårdcentralen i Löddeköpinge och Kiki Broholm (till höger), verksamhetschef tror att den nya äldremottagningen kommer att gynna alla patientgrupper.

Ann Charlotte Jönsson (till vänster), enhetschef på Vårdcentralen i Löddeköpinge och Kiki Broholm (till höger), verksamhetschef tror att den nya äldremottagningen kommer att gynna alla patientgrupper. Foto: John Nordh

Vårdcentralens nya satsning – öppnar äldremottagning

Gör också satsning på diabetessjuka

LÖDDEKÖPINGE.

Med den nya äldremottagningen på vårdcentralen i Löddeköpinge ska det bli lättare för äldre att komma i kontakt med vårdcentralen och att få tid. Men även andra patientgrupper kommer att gynnas av satsningen enligt enhetschefen Ann Charlotte Jönsson.

Av
John Nordh

Äldremottagningen på vårdcentralen i Löddeköpinge har nu öppnat. Varje dag kan de som är 75 år eller äldre ringa ett nummer som tar dem direkt till en sjuksköterska som de bland annat kan boka tid hos eller få medicinsk rådgivning av. Telefonen är öppen alla vardagseftermiddagar, utom på onsdagar, mellan klockan 13 och 15.30.

– Vi har sammanlagt sex stycken sjuksköterskor som arbetar med äldremottagningen och någon av dem kommer alltid att svara i telefonen under de tiderna. Syftet är att de äldre ska få en snabbare väg till vården, säger Ann Charlotte Jönsson.

Vårdcentralen i Löddeköpinge hade en äldremottagning för några år sedan. Men eftersom trycket var så högt på resten av verksamheten fick den satsningen skrotas.

– Vi kunde inte hålla den kvalitet vi ville eftersom vi var för lite personal. Men nu har vi bemannat upp med sjuksköterskor och eftersom äldre är en patientgrupp i stort behov av vård så har vi nu valt att satsa på en äldremottagningen igen, säger Ann Charlotte Jönsson.

Hon är dessutom övertygad om att satsningen på äldrevården också ska gynna andra patientgrupper. Eftersom de inte längre måste köa med de äldre i samma utsträckning, kommer det nu bli lättare för dem att komma fram till vårdcentralen.

– Vi har fått en del kritik för att det har varit svårt att komma fram på telefon. Men nu kommer det bli bättre. De äldre är en stor patientgrupp, säger Ann Charlotte Jönsson.

Vårdcentralen gör nu också en satsning på diabetessjuka. Tidigare hade man en diabetessjuksköterska men sedan några veckor tillbaka finns det två som jobbar i ett team. Sjuksköterskorna kommer också jobba nära en läkare, en dietist och en fysioterapeut.

– Det finns många fördelar med att arbeta i ett team. Bland annat kommer en av oss alltid kunna vara på plats om den andra till exempel är på fortbildning, säger Sofia Polits som delar upp sin tid mellan äldremottagningen och att vara diabetessjuksköterska.

– Många äldre drabbas av diabetes så Sofia blir som en bro mellan äldremottagningen och vården av diabetessjuka, säger Ann Charlotte Jönsson.

Direktnumret till äldremottagningen är 046-275 21 43.

Agneta Sjögren (till vänster) och Sofia Polits (till höger) är nya diabetessjuksköterskor på vårdcentralen i Löddeköpinge.

Agneta Sjögren (till vänster) och Sofia Polits (till höger) är nya diabetessjuksköterskor på vårdcentralen i Löddeköpinge. Foto: John Nordh

Totalt sex sjuksköterskor arbetar med den nya äldremottagningen. (En saknas på bild).

Totalt sex sjuksköterskor arbetar med den nya äldremottagningen. (En saknas på bild). Foto: John Nordh

Publicerad 08 October 2019 08:31