Pia Allerstål besöker sin pappa Erik på Toftaängen två dagar i veckan. Sedan de dagliga aktiviteterna försvann har hon märlkt att hennes pappa blivit allt mer nedstämd.

Pia Allerstål besöker sin pappa Erik på Toftaängen två dagar i veckan. Sedan de dagliga aktiviteterna försvann har hon märlkt att hennes pappa blivit allt mer nedstämd. Foto: Privat/Adobe Stock

Uteblivna aktiviteter för äldre upprör: "Är också värda lite skoj"

Startar upprop för att återanställa aktivitetssamordnare

SVEDALA. Återkommande aktiviteter såsom bakning, bowling och bingo satte under en treårsperiod guldkant på vardagen för de äldre på Toftaängens äldreboende. "Numera sitter de mest. De är väldigt understimulerade", säger en anhörig efter att boendets aktivitetssamordnare slutat.

Under en treårsperiod från 2016 och framåt fick Svedala kommun ett statsbidrag på drygt tre miljoner kronor för att finansiera en enskild aktivitetssamordnare på Toftaängen, som till skillnad från flera andra boenden i kommunen, inte har någon dagcentral.

– Det förgyllde deras vardag. De hade ett träningskök där de fick baka, safta och sylta och med jämna mellanrum initierades aktiviteter som exempelvis bowling i korridoren, sångstunder och filmvisning, berättar Pia Allerstål, vars pappa bor på avdelningen Fyrklövern.

När bidraget tog slut under våren 2019 försvann även tjänsten som aktivitetssamordnare, något de anhöriga märkt av tydligt.

– Sedan aktivitetssamordnaren försvann under våren har det inte hänt någonting. Sommarens aktiviteter har i stort sett bestått i att de äldre fått komma ut i solen en stund och dricka saft och det kan ju knappast betraktas som en aktivitet. Det verkar inte så roligt. Våra äldre är också värda lite skoj, säger Pia Allerstål.

Tillsammans med de boende på avdelningen och andra anhöriga har hon nu startat ett upprop för att få kommunen att åter satsa på de äldres fritid och leva upp till de värdighetsgarantier som sedan 2012 ska garanteras inom äldreomsorgen i Svedala.

– Det här är verkligen inte personalens fel. De är fantastiska och gör så gott de kan. Det är resurserna i sig som inte räcker till, säger Caroline Landgren, som även hon har en anhörig boende på samma avdelning.

I sitt upprop kräver de boende och deras anhöriga nu dagliga aktiviteter och stimulans.

"Vi som bor på särskilt boende på avdelning Fyrklövern på Toftaängen känner oss lurade på värdighetsgarantierna som ni garanterat oss enligt bestämmelse 2011. Som det är i dagsläget är vi understimulerade och vissa av oss känner sig deprimerade. Vi behöver stimulans och aktiviteter dagligen", skriver de i sitt brev till kommunens politiker och ansvariga.

– Det är sorgligt att se hur de sitter och sover vid borden och är allmänt understimulerade och deprimerade. De arbetat ett helt yrkesliv och det är deras rätt att de ska få en värdig och meningsfull sista tid, säger Caroline Landgren.

Stefan Bauer, ordförande i Svedalas anhörigförening är insatt i ärendet och för en kontinuerlig dialog med de ansvariga på kommunen.

– Det är självklart beklagligt att det upplevs så här. Samtidigt har andelen äldre med behov av stöd ökat med hela 15 procent i kommunen det senaste året och det är inte en sak som man löser i en handvändning. Det är svårt att få tag på personal allmänhet och lämplig personal i synnerhet. Kommunen måste givetvis skärpa sig om det är så att de äldre inte blir aktiverade men samtidigt krävs tolerans och tålamod från båda sidor, säger han.

Kommunstyrelsens ordförande Linda Allansson Wester, delar inte de anhörigas bild av att det inte längre sker några aktiviteter på avdelningen.

– Jag har varit på besök på Toftaängen och har en egen bild av verksamheten och boendet. En positiv bild av ett boende med väldigt engagerad personal. Våra undersökningar visar på en god nöjdhet bland brukare och anhöriga, skriver hon i ett mejl till Lokaltidningen.

Linda Allansson Wester

Linda Allansson Wester Foto: Emma Brännman

Att förändringar i arbetssätt väcker känslor och oro ser hon som naturligt.

– Vi måste bli bättre på att kommunicera hur saker fungerar, vilka aktiviteter som görs, vem gör vad och så. Sammanfattningsvis så är jag trygg i att vi har en god verksamhet. Precis som all verksamhet så kommer den ibland att förändras och utvecklas. Jag är trygg i att socialnämnden lyssnar på våra boende, våra anhöriga och personalen i våra verksamheter och gör sitt bästa i att utveckla den i en positiv riktning, skriver hon.

Kommunens lokala värdighetsgarantier som instiftades 2012 innehåller bland annat flera punkter om hur de äldre ska få en meningsfull vardag.

Inom äldrevården i Svedala kommun ska de boende:

• Erbjudas utevistelse dagligen om den enskilde så önskar.

• Erbjudas social samvaro dagligen.

• Erbjudas två aktiviteter per dag.

• Själv få bestämma när hen önskar stiga upp och när hen vill lägga sig.

• Erbjudas näringsriktiga och goda måltider i en lugn och trygg måltidsmiljö.

• Ha en genomförandeplan inom tre veckor som beskriver när och hur insatser ska utföras.

Publicerad 20 September 2019 11:30