Ungdomarna på bilden har ingenting med händelsen att göra.

Ungdomarna på bilden har ingenting med händelsen att göra. Foto: Skärmklipp Facebbok/Ritzau Scanpix/Thomas Lekfeldt

Brett stöd för rektor efter anmälan: "Låt-gå-mentaliteten måste få ett slut"

Politiska styret kritiska till utvecklingen

SKURUP. Debatten kring en Skurupsrektors agerande i samband med en stökig samling i början av terminsstarten går just nu het på sociala medier. Både privatpersoner och politiker visar sitt stöd och menar att det är på tiden att någon vågar säga ifrån.

Det var i veckan som nyheten om att en rektor i Skurups kommun anmälts till barn- och elevombudsmannen för kränkande behandling och våldsamt beteende lyftes av flera medier, bland annat Lokaltidningen.

Artiklarna har delats och kommenterats i tusental och stödet för rektorns agerande är massivt.

"De pratar om rektorns lämplighet... helt seriöst, det är lätt att tappa fattningen när barn/ungdomar beter sig som idioter", skriver en, "Någon gång rinner bägaren över. Är glad att jag slipper erfara dagens skola", skriver en annan.

Flera menar att daltandet med barn och unga nått sin kulmen och att man måste börja diskutera föräldraansvar istället för att lägga allt ansvar på skolan.

Även det politiska styret i Skurup går ut på Facebook och visar sitt stöd för rektorn.

"Ett felaktigt agerande från en eller flera elever bör alltid resultera i tydliga konsekvenser. Bland dessa kan såväl tydliga tillrättavisningar, handgripliga åtgärder, och/eller polisanmälningar krävas i enskilda fall", skriver Moderaterna.

Enskilda elevers och föräldrars och utnyttjande av lagstiftningen har enligt dem bidragit till en oönskad samhällsutveckling där alltför många vuxna inte ingriper tillräckligt tydligt och tidigt för att förebygga en eskalering av problem i skolan.

"Det politiska styret ser nödvändigheten att vända utvecklingen och vill visa sitt tydliga stöd för de lärare och rektorer som nu adresserar problemen och samtidigt riskerar anmälningar. Låt-gå-mentaliteten måste få ett slut och vi ser mycket hellre skolledare som agerar en gång för mycket, än en gång för lite", skriver de.

Lokaltidningen har varit i kontakt med rektorn som avböjer att kommentera ärendet.

Publicerad 20 September 2019 12:40