FBC Malmö måste komplettera sin ansökan om elitlicens innan licensnämnden kan ta beslut. FC Helsingborg nekas licens helt denna säsong på grund av föreningens ekonomi.

FBC Malmö måste komplettera sin ansökan om elitlicens innan licensnämnden kan ta beslut. FC Helsingborg nekas licens helt denna säsong på grund av föreningens ekonomi. Foto: Björn Sandberg/Per Wiklund

Två skånska SSL-klubbar nekas elitlicens

Säsongen inleds nästa vecka

SKÅNE.

Två skånska innebandyklubbar i högsta ligan riskerar att inte få den elitlicens som införs från säsongen 19/20. Allvarligast är läget för herrlaget FC Helsingborg som har röda siffror i ekonomin. Damlaget Malmö FBC måste komplettera sin ansökan innan licensnämnden kan ta beslut.

Av 24 klubbar i Svenska superligan beviljas bara 21 elitlicens. För FC Helsingborg och Uppsalaklubben Storvreta är det hål i plånboken som är anledningen.

– Beloppen går vi inte ut med, säger Tomas Eriksson, ledamot och presstalesperson i Licensnämnden.

Klubbarna får ett år på sig att hämta hem det

Klubbarna kommer spela säsongen 19/20 med en handlingsplan. Kontrollbalansräkning ska upprättas två gånger under säsongen med krav på att det egna kapitalet är återställt till positivt till 30 april 2020. Om så inte är fallet kommer föreningarna att flyttas ner till följande säsong.

– Licensen börja gälla fullt ut från 1 maj 2019. Klubbarna får ett år på sig att hämta hem det, säger Tomas Eriksson.

När det gäller Malmö FBC så måste klubben komplettera sin ansökan till 1 oktober. Då tar Licensnämnden ett nytt beslut.

– Det saknades vissa handlingar så vi har inte bedömt ansökan. De har varken fått ja eller nej. Nu har vi fått in alla handlingar, säger Tomas Eriksson.

Enligt Malmö FBC är anledningen att deras årsbokslut är upprättat för både Malmö FBC och Malmö FBC ungdom vilket gjort att licensnämnden inte kunnat bedöma ekonomi för enbart den förstnämnda.

– Vi har tydligt redovisat alla in- och utgifter som härrör Malmö FBC och Malmö FBC Ungdom Ungdom i vår gemensamma Årsredovisning och detta med vår auktoriserade revisors översyn. Vi har även tagit beslut om att Malmö FBC Ungdom ska läggas ner och informerat om densamma. Vi utgick ifrån att detta räckte men Licensnämnden är av annan åsikt och det får vi såklart rätta oss efter, säger Mikael Jeppsson, klubbchef på föreningens hemsida.

Den 23 september är det säsongspremiär. Lokaltidningen har sökt FC Helsingborg.

Publicerad 19 September 2019 10:50