Svaneholm Open.

Svaneholm Open. Foto: Lars Dareberg/Svaneholm Open

Beskedet: "De som väntar på pengar kan känna sig trygga"

Tennisarrangör har flera obetalda fakturor – nya investerare ska vara på väg in

SKURUP.

Bolaget bakom Svaneholm open, 3RS Development, har flertalet obetalda fakturor till företag och föreningar som de samarbetat med kring evenemanget. Nu hävdar företrädare för bolaget att en lösning är på väg.

Av
Emma Brännman

I ett mail som gick ut till flertalet samarbetspartners förklarade arrangören av Svaneholm open att de för närvarande inte hade resurser att betala sina fakturor efter sommarens tennisfest. Musikerna Karin och Peter Tingne, som uppträdde med sitt band i samband med tennisturneringen, är några av de drabbade. De har dock lyckats få halva sin faktura betald.

– Vi fakturerade 100 000 kronor och har fått hälften. Vi fick 50 000 kronor när vi hörde av oss och sade att vi behöver betala av våra musiker, berättar Karin Tingne.

Resten har de fått skjuta till ur egen ficka så länge.

– Jag är inte förvånad över att betalningen dröjer, eftersom det handlar om ett stort evenemang. Det kan ta tid att få det att gå runt. Jag känner mig trygg och tror att vi kommer få våra pengar. Jag hoppas att det går runt eftersom jag tycker att det är ett fantastiskt evenemang för Svaneholm och för Skurup, säger Karin Tingne.

Kan ni tänka er att vara med om Svaneholm open återkommer, som planerat, nästa år?

– Absolut.

Svaneholms slottsrestaurang som levererade all mat och dryck under tävlingarna har inte fått någon ersättning.

– Vi befinner oss i en situation där de även har saker att fakturera oss för, så det är lite mer komplicerat. Men vi har bra och löpande kontakt med 3RS Development, säger restaurangägaren Mattias Jelvemark till Ystads allehanda som var först att rapportera om saken.

Även Vemmenhögs härads fornminnes- och hembygdsförening väntar på en inbetalning. Föreningen fakturerade arrangören 20 000 kronor enligt överenskommelse, sedan bolaget hyrt in sig i slottets stensal. Men inga pengar kom, i stället fick föreningen samma mail som alla andra.

Sedan de uteblivna betalningarna uppmärksammades i media har 3RS skickat ut ett nytt mail.

– Igår fick vi ett nytt mail där de skriver att inbetalningarna är på gång, berättar Bruno Lindquist som är ordförande i hembygdsföreningen.

Är du förvånad över att betalningen dröjer?

– Eftersom det inte var fullsatt alla dagar under tävlingarna så förstod vi att det skulle kunna bli såhär. Men vi har inte varit oroliga på något vis. Flera kända namn i Skurup har ju varit delaktiga i detta, Håkan Lindskog har gått in som garant till exempel, säger Bruno Lindquist.

Kan ni tänka er att vara med om Svaneholm open återkommer, som planerat, nästa år?

– Absolut.

Håkan Lindskog, vd på HL bygg och styrelsemedlem i 3RS, förklarar att investerare är på väg in. Mårten Hedlund, vd för 3RS, har gett sig iväg till USA för att prata med intressenter och enligt Håkan Lindskog kommer pengarna att kunna betalas ut inom kort.

– Det finns ingen speciell tidsram men inom kort, inom någon vecka, säger han.

Hans eget företag anlade banan inför Svaneholm open och har inte heller fått betalt. Hur mycket pengar det rör sig om vill han inte kommentera.

– Att jag inte får betalt har ingen betydelse i sammanhanget. Att jag har gett mig in i detta är mitt beslut och skulle pengarna inte komma in så löser jag det.

Vad tror du om framtiden för Svaneholm open?

– Vi har kontrakt på nästa år också. Vi ska ändra på en del saker med banan och jag tror att det kommer att kunna bli ännu bättre. Det pratades mycket om Svaneholm i London under Wimbledon, man gillar det här evenemanget. Men vi måste givetvis få ordning på detta året innan vi blickar framåt.

Kan de som väntar på pengar känna sig trygga med att de kommer få betalt?

– Som det känns nu så kan de som väntar känna sig trygga. Det är aldrig bra att vara sen med betalningar men vi har gått ut med ett mail där vi förklarar att vi tyvärr inte kan betala inom förfallodatumet. Vi kommer såklart att betala dröjsmålsränta och det har vi också förklarat i mailet, säger Håkan Lindskog.

Publicerad 19 September 2019 05:00