Sjukskrivningar och kraftiga magsmärtor blev resultatet efter matvandringen, drygt 30 personer har anmält att de drabbats.

Sjukskrivningar och kraftiga magsmärtor blev resultatet efter matvandringen, drygt 30 personer har anmält att de drabbats. Foto: Adobe Stock.

Stort antal människor magsjuka efter evenemang: "Extrema smärtor"

Miljöförbundet har fått in drygt 45 anmälningar

YSTAD.

Den andra upplagan av MovEat resulterade i matförgiftning för många deltagare. Ungefär 20 sällskap har rapporterat symptom på magsjuka till arrangören. Nu försöker man spåra källan till utbrottet. Samtidigt har miljöförbundet fullt upp med att finna sjuka och orsaken.

Av
André Kvist

Det var under lördagen den 14 september som den andra upplagan av MovEat, tidigare Madarundan, gick av stapeln. Konceptet är att deltagare rör sig till elva olika matställen och prövar utbudet.

Men lördagens frosseri fick ett ovälkommet slut, rapporterar Ystads Allehanda. Många deltagare drabbades av magförgiftning med symptom som diarré, feber och kräkningar, samt kraftiga magsmärtor. En deltagare berättar för tidningen att hon och hennes sällskap vaknade på söndagen med rejäl smärta.

På MovEats facebook-sida har flera personer rapporterat matförgiftning, drygt 25 rapporterar har kommit in till företaget. Några pekar ut ostron, andra majonnäs men i nuläget vem man inte vad som orsakat matförgiftningen.

– Det som har hänt är verkligen jättetråkigt, men vi gör allt vi kan för att spåra vilken restaurang det rör sig om, det är första prioritering, säger marknadschef Simon Håkansson, till tidningen.

Det rör sig om drygt 20 sällskap som har drabbats och arrangören har lovat att betala tillbaka biljettpriset till de drabbade.

Vi har gått upp i halvt stabsläge

Ärendet hanteras av Ystad-Österlenregionens miljöförbund som uppmanar de som drabbats att anmäla till dem.

– Det är bra om man hör av sig till oss genom att meja eller ringa. Att ringa är bäst då det är mycket uppgifter vi behöver, säger Annika Håkansson vid miljöförbundet.

Inspektörer ska på onsdagen åka ut för att utföra livsmedelskontroller. Man tillstår dock att det är mycket svårt att nu identifiera vad som orsakat utbrottet.

På onsdag morgon har miljöförbundet fått in drygt 30 anmälningar.

– Vi håller på att göra listor och räkna ihop antalet sjuka och var dessa har varit. Alla i nuläget har varit med på matrundan. Samtidigt är det en väldigt varierad sjukdomsbild. Genomgående är kraftiga magsmärtor och somliga blev sjuka redan i lördags, andra på söndagen. Många har sjukskrivit sig måndag till onsdag.

Samtidigt tror Annika Håkansson att det kan finnas ett mörkertal.

– Vi har sett att deltagare kommit från kommuner utanför vårt område, vi räknar med att det finns ett mörkertal och hoppas så många som möjligt anmäler till oss. Vi har gått upp i halvt stabsläge med anledning av detta.

Uppdatering: På eftermiddagen hade miljöförbundet fått in 45 anmälningar men inte hittat källan till matförgiftningen.

Publicerad 18 September 2019 09:21