Efter över ett decennium tvingas en kattägare att betala notan när djuren omhändertogs.

Efter över ett decennium tvingas en kattägare att betala notan när djuren omhändertogs. Foto: Mostphotos.

Elva år senare – kattägare döms att betala skadestånd till polisen

Flera katter omhändertogs och nu får ägaren stå för notan

SJÖBO.

Det var 2008 som sex katter omhändertog då man bedömde att de for illa. Efter en utdragen process har ägaren nu dömts att betala 40 000 kronor till polisen, för de kostnader ordningsmakten fick under omhändertagandet.

Av
André Kvist

Det var i januari 2008 som dåvarande miljö- och byggnämnden i Sjöbo beslutade att omhänderta katter från en bostad på en mindre ort i kommunen. När tjänstepersoner kom till platsen var ägaren inte hemma. Ytterdörren var öppen och man kunde se djur genom fönstret.

Inledningsvis bedömdes att det fanns 10 till 15 katter på platsen. När man slutligen omhändertog katterna fann man endast sex stycken, varav en var så illa medfaren att den avlivades. Ytterligare två katter fick man syn på men lyckades inte fånga in. I fastigheten fanns varken mat eller vatten till djuren.

Kostnaderna för veterinär och inackordering föll på Polismyndigheten. Med ränta rörde det sig om cirka 65 000 kronor. Polisen krävde sedan in 55 000 av ägaren och sände en faktura i juni 2008. Men fakturan förföll, ärendet gick till inkasso och kattägaren bestred betalningskravet.

Efter elva år föll ärendet på tingsrätten i Ystads bord. På tisdagen beslutade man enligt en tredskodom, då kattägaren inte hörde av sig. Polisen yrkade på att ägaren skulle betala 40 000 kronor, en summa man själv sänkt då man inte ansett det motiverat att ha katter omhändertagna så lång tid som skedde.

Tingsrätten dömer kattägaren att betala summan och ytterligare 20 000 kronor för ersättning av polisens rättegångskostnader.

Publicerad 18 September 2019 08:44