Louise Wetterlund och Lars Johansson byter tjänster med varandra.

Louise Wetterlund och Lars Johansson byter tjänster med varandra. Foto: Håkan Norén

Bryter en tusenårig tradition – blir församlingens första kvinnliga kyrkoherde

Lars Johansson byter roll men stannar i församlingen

SVEDALA. Efter 20 år som kyrkoherde varav 17 i Svedala församling väljer Lars Johansson, 60, att lämna sin post. Hans efterträdare blir kollegan Louise Wetterlund, 43, som blir församlingens första kvinnliga kyrkoherde. "Lite häftigt är det! Om inte så är det väl på tiden", säger hon.

Det är med varm hand som Lars Johansson lämnar över ansvaret till sin kollega Louise Wetterlund. Sedan 2013 har de arbetat ihop i ett tätt sammansvetsat team som kyrkoherde och komminister i Svedala församling. Att de nu byter roller med varandra ser Lars Johansson som ett naturligt steg i utvecklingen.

– Jag har älskat mitt jobb, men nu har jag gjort det här. Jag är sextio år gammal och känner att jag vill ha mer tid till annat. Samtidigt behöver församlingen en ny visionär som kan leda gruppen framåt. Det är dags för ett paradigmskifte, säger Lars Johansson.

Hans beslut att stiga ner från sin nuvarande tjänst för att istället åter arbeta som komminister i församlingen är något som vuxit fram över tid.

– Jag har fört den här dialogen med biskopen i två års tid. Jag känner att jag inte har riktigt samma go längre vad gäller det visionära arbetet. Samtidigt längtar jag efter att få återgå till där jag började, säger han.

För församlingen kommer det inte bli någon större skillnad.

– De kommer fortsätta träffa mig i kyrkan vid gudstjänster och mässor, förklarar Lars Johansson.

Om sin efterträdare Louise Wetterlund, som kom till Svedala 2013, har han enbart gott att säga.

– Hon är trygg, go, humoristisk och orädd. Hon är helt enkelt för bra att gå miste om, vilket gör mig än mer trygg i att mitt beslut är rätt, säger Lars Johansson.

Louise Wetterlund är lika ödmjuk som sin företrädare. För henne innebär den nya rollen en stor utmaning.

– Det är ett fint arv som Lars lämnar efter sig. Jag vill förvalta det på bästa sätt och hoppas att det inte blir allt för mycket nytt. Jag kommer inte proklamera någon programförklaring nä jag tillträder. Det här blir något som får växa fram över tid, säger hon.

Att hon vid sitt tillträde blir församlingens första kvinnliga kyrkoherde kan hon dock inte låta bli att le lite åt.

– Lite häftigt är det! Om inte så är det väl på tiden att det blir en kvinna på posten, säger hon.

Slutligt kyrkorådsbeslut rörande tjänstbytet sker 22 oktober.

Publicerad 18 September 2019 00:00