Mamman kämpade för barnets liv på centralsjukhuset Kristianstad. Då drog kommunen in hennes assistansersättning.

Mamman kämpade för barnets liv på centralsjukhuset Kristianstad. Då drog kommunen in hennes assistansersättning. Foto: Spotmatikphoto/Adobe Stock

Vårdade dödssjukt barn på sjukhus – fick indraget bidrag

Förvaltningsrätten ger socialnämnden bakläxa

KRISTIANSTAD.

Mamman har i många år varit personlig assistent åt sitt barn som behöver vård dygnet runt. Men när barnet blev dödssjukt och togs in på sjukhuset CSK ville kommunen dra in hennes assistansersättning. De tyckte att mamman skulle låta bli att ta hand om barnet och istället låta sjukvården göra det – trots att de sa att de saknade kompetensen.

I domen som kom tisdagen den 10 september framgår att barnet det handlar om har ett flertal olika funktionsvariationer. Det har flera olika personliga assistenter och en av dem är mamman.

Bland de arbetsuppgifter hon har är ett par att ständigt suga upp slem från barnets lungor och hålla koll på blodsockret.

Förra vintern försämrades barnets hälsotillstånd kraftigt och barnet fördes till CSK. Här blev det mycket dramatiskt, då det bland annat fick hjärtstillestånd. En dubbelsidig lunginflammation gjorde också att vårdbehovet ökade kraftigt. Trots det beslöt socialnämnden att mammans normala ersättning skulle dras in så länge de var på sjukhus.

Då var det enligt kommunen sjukvården som skulle ta hand om barnet och mamman skulle bara betraktas som en vanlig förälder. Därför var hon inte berättigad till ersättning enligt kommunen.

I domen framgår att "ingen av vårdpersonalen på sjukhuset ville ta ansvar för hans omvårdnad, som ansågs för komplicerad för en utomstående person utan ingående kunskap om honom", men det var inget argument som bet på Kristianstads kommun. Förvaltningsrätten anser dock att kommunen gjorde fel när de drog in mammans assistansersättning och tvingar nu kommunen att ersätta henne.

Publicerad 11 September 2019 08:04