Louise Erixon (SD) kommunalråd Sölvesborg.

Louise Erixon (SD) kommunalråd Sölvesborg. Foto: Pressbild

Sölvesborg vill inte ta emot nyanlända – väljer att pröva lagen

Grannorten Bromölla följer dock inte efter

SÖLVESBORG/BROMÖLLA

. Sölvesborg har gjort det klart att man inte vill tvingas ta emot nyanlända. Nu går man så långt att man utmanar bosättningslagen, som innebär att Migrationsverket har rätt att kommunplacera nyanlända, rapporterar Radio Kristianstad.

Av
Paola Nordgren

Det var vid senaste kommunfullmäktige som man tog beslutet att agera mot den lag som infördes 2016, skriver radion.

– Vi vill inte låsa oss vid de kostnaderna och vi vill inte ha de utanförskapsområden som växt fram i andra kommuner. Istället vill vi agera innan det är för sent, säger Louise Erixon (SD) som är kommunalråd till SR Kristianstad.

I fjol tog Sverige emot 14 200 personer som kommunplacerades. 12 av dessa placerades i Sölvesborg. Den siffran vill nu SD, M, KD ska vara noll och det är också anledningen till att man prövar bosättningslagen mot principen om kommunalt självstyre.

– Gäller inte principen migration är det en urvattnad princip. Då är det också en skandal, säger Louise Erixon (SD).

Socialdemokraterna är dock inte eniga med förslaget om en nollvision.

– Det är viktigt att vår kommun också tar ansvar. I slutänden handlar det om vilket samhälle vi vill ha. Är det ett samhälle hjälper folk som behöver hjälp?, säger Johanna Beijer (S).

Enligt Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet anser han det dock inte vara troligt att förslaget går igenom.

– En välvillig domstol skulle kunna ta upp frågan. Men man kan inte hävda att det kommunala självstyret, som ju är en princip, slår ut befintlig lagstiftning. Skulle det fungera så blir det total anarki i landet. De kommer inte att vinna men däremot kanske skapa en politisk diskussion, säger han.

I Bromölla där man sedan SD gick in som styrande har lyft frågor som tiggeriförbud och förbud om bön på arbetstid så har man inte lyft frågan som rör bosättningslagen.

– Vi har tagit emot tre stycken nyanlända redan i våras men vi har än så länge inte varit i den sitsen att vi känt att vi behöver lyfta frågan. Det är möjligt att det kan bli så längre fram men inget vi planerar i år, säger Eric Berntsson,(SD) ordförande i kommunstyrelsen i Bromölla.

Publicerad 11 September 2019 07:28