Kvinnan i 60-årsåldern skadades allvarligt och var mycket nära att dö.

Kvinnan i 60-årsåldern skadades allvarligt och var mycket nära att dö. Foto: Ritzau Scanpix

Man åtalas för vansinnesattacken – knivhögg kvinna tio gånger

Mordförsöket i Helsingborg får nu sitt rättsliga efterspel

HELSINGBORG.

En 29-årig man från Åstorp åtalas nu för försök till mord. Den 14 maj högg han en förbipasserande kvinna med tio knivhugg på Nedre Långvinkelsgatan i Helsingborg.

Av
Felix Alnemark

Enligt åtalet har mannen haft uppsåt att döda kvinnan i 60-årsåldern. Det var på morgonen den 14 maj i år som 29-åringen högg kvinnan ungefär tio gånger med kniv i bålen, axeln och armen.

Kvinnan fick bland annat kraftigt blödande sårskador, luftuträde ur lungsäcken och n genomgående skada på den vänstra armhåleartären. Det var mycket nära att kvinnan avled.

Vi har inget klart motiv.

– Vi har inget klart motiv. Inget motiv vi kunnat klarlägga, säger Linda Seger, åklagare till Lokaltidningen.

Har mannen varit samarbetsvillig i förhör?

– De frågor han velat svara på har han svarat på och de frågor han inte velat svara på har han inte svarat på. Det är den rätten man har som misstänkt, att tala eller vara tyst, säger Linda Seger.

Mannen anhölls i sin frånvaro den 31 maj och greps senare i Danmark. Han häktades 3 juni.

Flera vittnen till händelsen har kallats till huvudförhandlingen.

– Vi har vittnen som har varit på platsen för handlingen och poliser som varit där strax efter, säger Linda Seger.

Det framgår av förundersökningen att 29-åringen har haft psykiska problem tidigare. Om det kan påverka ett eventuellt straff om mannen döms är en fråga som kan aktualiseras enligt Linda Seger.

– Den frågan är för tidigt väckt. Då måste vi antingen ha ett erkännande eller övertygande bevisningen och det kan vi först ha när tingsrätten har tagit den av bevisningen som åberopas, säger Linda Seger.

Mannen har i samband med dådet bott på Hotell Tornet i Helsingborg som ligger bara ett stenkast från där attacken skedde.

29-åringen åtalas dessutom för missbruk av larmanordning och skadegörelse efter att ha satt igång en brandlarmet på hotellet natten till den 14 maj och orsakat en brandkårsutryckning.

På övervakningsfilm syns mannen vandra runt i hotellkorridoren i bar överkropp och sedan sätta igång larmet. På hotellet förstörde han också en rökdetektor. En tredje åtalspunkt berör brott mot knivlagen.

Publicerad 11 September 2019 10:40