Mannen kom körande långsamt med varningsblinkersarna påslagna, när polispatrullen mötte honom.

Mannen kom körande långsamt med varningsblinkersarna påslagna, när polispatrullen mötte honom. Arkivfoto: ADOBE STOCK.

Försvunnen 85-åring hittades i sin bil – efter tio timmars färd

Alla tjänstgörande poliser i södra och västra Sverige sökte i natt

LANDSKRONA/LUND/LAHOLM.

I över tio timmar sökte polisen i region syd och väst efter den 85-årige mannen från Asmundstorp. Till sist hittade en polispatrull honom, körande strax söder om Våxtorp i Laholms kommun. Det visade sig då att han kört vilse och hela tiden kört runt och försökt hitta vägen hem. Tack vare en stor polisinsats, Missing people och många som engagerade sig i sociala medier kunde dramat strax efter två i morse få ett lyckligt slut

På eftermiddagen tisdagen den 10 september anmälde den 85-årige mannens hustru honom som försvunnen, eftersom han försvunnit sedan han lämnat av henne i Lund. Polisen i Lund började söka i centrala Lund, samt i Staffanstorp, där paret hade bott tidigare. Trots att alla poliserna höll ögonen öppna fick de inte något napp och i samråd med anhöriga bestämde sig då polisen för att efterlysa mannen i bland annat sociala medier.

– Vi gick ut brett och efterlyste både mannen och det fordon han färdades i, säger Thomas Söderberg som är vakthavande befäl vid polisen i region Syd.

Flera personer som hade sett en äldre man i Våxtorp hörde av sig till polisen och det gjorde att alla poliser i region syd och väst spanade efter mannen. Polisen förstod att mannen var förvirrad och inte skulle hitta hem själv. Därför fruktade man att han exempelvis skulle köra in i Göteborg. Men turligt nog hade mannen valt att från Våxtorp köra på E6:an söderut igen.

– Han körde mycket långsamt och försiktigt och hade för säkerhets skull varningsblinkerserna på. Därför var det inte svårt för polispatrullen som såg bilen att inse att det var den efterspanade personen som var förare, förklarar Thomas Söderberg.

Strax efter klockan två fick mannen skjuts hemåt till Asmundstorp igen. Efter tio timmars bilfärd behövde han inte köra något mer, konstaterar Thomas Söderberg.

Utan hjälp från allmänheten och ett mycket stort antal poliser i syd- och västsverige är det tveksamt om dramat hade fått ett så lyckligt slut som det nu fick.

– Efter vad jag har förstått är han snart hemma hos sin fru och ska ta sig litet att äta efter den långa bilfärden. Det är fantastiskt att det slutade så väl, säger Thomas Söderberg.

Publicerad 11 September 2019 03:33