"Elin är mycket bättre nu❤️" Foto: privat

Cancerdrabbade Elins mammor ordnar insamlingspromenad

Mellansyskonet var bara två år när hon insjuknade

HELSINGBORG.

Mitt under den efterlängtade semesterresan till Grekland drabbades tvååriga Elin av hög feber. Det kommer att visa sig att hon är svårt sjuk i leukemi och det inte ens är säkert om hon kommer orka med resan hem till Sverige. Lördagen den 21 september ordnar hennes mammor en promenad för att samla in pengar till Barncancerfonden.

– Det man inte tror ska hända, hände oss. Det är fruktansvärt att se sitt barn gå genom något sådant och själv står man så maktlös. Samtidigt har man kommit väldigt långt när det kommer till leukemi. Målet är att alla ska överleva även om alla inte gör det. Därför samlar vi in pengar till forskning om alla sorters barncancer, säger Elins mamma Charlotte P Henningsson om varför de ordnar promenaden Walk of hope.

Elin är en liten härlig bestämd dam med mycket skinn på näsan.

För ett år sedan, i september 2018, var familjen på Kreta i Grekland på semester. Efter några dagar insjuknade Elin i hög feber. Men hon hade inga andra symptom.

– Vi hade precis skolat in henne på förskola där det gick vattkoppor. Vi tänkte usch för att flyga hem barn med vattkoppor, våra andra barn på nio månader och nio år hade inte heller haft vattkoppor tidigare. Men det skulle visa sig vara värre något värre än vattkoppor, säger Charlotte P Henningsson.

Mamma Charlotte P Henningsson hjälper Elin med syresättningen på sjukhuset.

Mamma Charlotte P Henningsson hjälper Elin med syresättningen på sjukhuset. "Storebror Gabriel på besök i Lund. Här hade de inte träffats på länge för att Elin var så sjuk och infektionskänslig. När hon såg honom komma in var det första honom ville att han skulle komma upp till henne i sängen. Det tog bara sekunder sedan sov hon i hans famn. Gabriel betyder väldigt mycket för Elin och likaså för Elin för Gabriel." Foto: privat

Efter tre dagar hade febern inte gått ner och familjen var i kontakt med både BVC och 1177 i Sverige. När Elins feber under natten var uppe på 41 grader larmade familjen SOS. Elin fördes till ett närliggande sjukhus och de kunde snabbt se att hennes blod uppvisade avvikelser mot det normala.

– Vi frågade om det kunde vara blodcancer och de sa att det kunde det vara. Personalen frågade om vi förstod hur sjuk hon var.

Hon fick föras i ambulans över ön i två timmar till intensiven på ett större sjukhus. Samtidigt höll familjen kontakten med svenska SOS som ordnade fram ett ambulansflyg för att hämta hem Elin.

– Det var en sån lättnad. Vi fick inte närvara på intensiven mer än en halvtimme om dagen vilket fick Elin att "stänga av" helt.

Elin på julafton 2018 i sjuksängen på helsingborgs lasarett i samband med en av många infektioner.

Elin på julafton 2018 i sjuksängen på helsingborgs lasarett i samband med en av många infektioner. Foto: privat

När ambulansflyget var på plats i Grekland visade det sig att Elin hade blivit sämre och hon var tvungen att få en ny påse blod innan planet kunde lyfta.

– Läkarna var oroliga om hon skulle klara resan överhuvudtaget. På planet bad Elin om vatten för att hon var törstig men vi gav henne bara lite grann. Då blev hon arg och skickade sin napp genom hela flyget. Då blev läkarna glada för att de visade att hon ändå hade kraft.

Planet landade på Sturup och Elin fördes direkt till Lunds lasarett. Där började den långa kampen mot cancern. Det visade sig att Elin inte tålde cellgifterna.

– Hon fick alla biverkningar man kan få och de är inte nådiga.

Elin drabbades också av inre blödningar i magen och tolvfingertarmen och vårdades på barnintensiven.

Nu har det gått ungefär ett år sedan redan till Grekland. Elin är idag cancerfri men går på underhållsbehandling under 12 månader och är under uppsikt för att kontrollera att cancern inte kommer tillbaka. Den 24 augusti fyllde Elin tre år.

– Elin är en liten härlig bestämd dam med mycket skinn på näsan. Det lyser igenom, även när hon var sjuk. Hon är mellansyskon och har en storebror som är nio år som hon dirigerar och talar om för om han gjort något fel. Hon är en riktig "kommandora".

Mamma Helén Henningsson och Elin i september 2018 på Lunds sjukhus.

Mamma Helén Henningsson och Elin i september 2018 på Lunds sjukhus. Foto: privat

Walk of Hope

Den 21 september klockan 10 går promenaden på fem kilometer från Vikingbergsparken i Helsingborg. Det kostar 100 eller 150 kronor att delta och anmälan görs på den här länken.

Målet är att samla in 20 000 kronor till Barncancerfonden. Liknande promenader arrangeras också i Ängelholm, Lund och Malmö.

Leukemi är ett samlingsnamn för flera olika cancersjukdomar i benmärgen där blodet bildas.

Publicerad 11 September 2019 07:42