Genrebild.

Genrebild. Foto: Ritzau Scanpix/Marko Säävälä

Barn tog med sig granat till förskolan – delar av centrum fick utrymmas

Nationella bombskyddet oskadliggjorde barnets souvenir

KRISTIANSTAD.

Hela sommaren har det lilla barnet sparat föremålet hen hittade på Rinkaby skjutfält. I går fick det följa med för att visas upp för förskolekamraterna. Det visade sig då att det var en skarpladdad granat och delar av centrum var avspärrat under många timmar.

Barnet gick på en förskola i centrala Kristianstad och ville ha med sig sommarens fynd för att visa kamraterna.

– Det är ett barn som säger att de haft den här pjäsen hela sommaren, att den hittats på Rinkaby skjutfält och att den sedan tagits med därifrån, säger Christer Fuxborg vid polisens ledningscentral till Kristianstadsbladet, som var först att skriva om händelsen.

En anställd på förskolan slog larm till polisen och strax innan 20 kom en patrull för att undersöka den. De konstaterade att det såg ut som en granat, och då det visade sig att föremålet hittats på försvarets Rinkaby skjutfält blev det ett stort pådrag.

Området spärrades av och nationella bombskyddet skickades till platsen. De kunde konstatera att det verkligen var en militär granat och eftersom man inte var säker på att det var en blindgångare behandlades den som skarp.

Ett stort område kring förskolan spärrades av och strax innan midnatt oskadliggjordes granaten av nationella bombskyddet. Sannolikt kommer inte föräldrarna eller barnet att misstänkas för något brott.

Publicerad 11 September 2019 07:13