Tumlaren låg och flöt utanför Abbekås hamn i riktning mot Svarte.

Tumlaren låg och flöt utanför Abbekås hamn i riktning mot Svarte. Foto: Mats Dahlman

Ännu en tumlare hittad död: "Oerhört viktigt att få in rapporter"

Akut hotad i Östersjön

ABBEKÅS. När hobbyfiskarna Mats Dahlman och Robert Wingren var ute och prövade fiskelyckan i veckan gjorde de ett oväntat fynd. Ett par hundra meter ut i vattnet låg en död tumlare och flöt. "Först såg det ut som en sten. Sedan såg vi vad det var", säger Mats Dahlman.

Att döda tumlare flyter upp längs våra sydskånska stränder hör tyvärr inte längre till ovanligheterna. Bara i år har flera rapporter inkommit från närområdet, vilket uppskattas av Naturhistoriska riksmuseet.

– Det hjälper oss att få en klarare bild över genetik och dödsorsak, säger Jessica Åbring på Naturhistoriska riksmuseet.

I de skånska farvattnen rör sig framförallt tumlare från Bälthavspopulationen, som är betydligt större än Östersjöpopulationen, men då Tumlaren är akut hotad i Östersjön är man angelägen om att undersöka så många exemplar som möjligt.

– Det största hotet för tumlarna är att de fastnar i fiskeredskap och helt enkelt drunknar, berättar Jessica Åbring.

Tumlaren som Mats och Robert hittade häromdagen var helt intakt, vilket inte gör det omöjligt att den dött av just denna orsak.

– Vi har varit i kontakt med Skurups kommun gällande fyndet, men tyvärr har de inte lyckats hitta den igen. Om den dyker upp på någon strand är vi angelägna om att få in rapporter igen, säger Jessica Åbring.

För Mats Dahlman var det första gången han stötte på en tumlare.

– Vi såg först inte vad det var. På håll såg det ut som en sten, men när vi kom närmare spg vi att det var en tumlare, berättar han.

Tumlaren

...lever oftast ensam eller i mindre flockar, men om det är mycket fisk inom ett område kan ha lyckan att få se ett stort antal.

...lever på fisk, färgen går från gråsvart på ryggen till vit på magen.

... är en av de minsta valarna och har en stor utbredning på norra halvklotet, men förekommer även i Stilla Havet, Indiska Oceanen och Atlanten.

I svenska vatten finns tumlare främst på västkusten, men även i Östersjön finns en liten population.

Källa: Naturhistoriska riksmuseet

Publicerad 11 September 2019 11:18