Mannens spridda prostatacancer misstogs för ryggskott.

Mannens spridda prostatacancer misstogs för ryggskott. Foto: adobe stock

Ryggskott var spridd prostatacancer

Tog fem månader innan rutinmässiga prover togs

LOMMA.

En man i 65-årsåldern som sökte vård för ryggont blev hemskickad med ett recept på smärtstillande. Fem månader senare visade det sig att han hade prostatacancer som spritt sig till skelettet. Det framgår av en Lex Maria-anmälan om allvarlig vårdskada till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Av
Lena Karlsson

Det var i januari som mannen sökte sig till en vårdcentral i Skåne eftersom han hade ont i ryggen. Trots att han aldrig tidigare haft ryggont, och att det inte var någon speciell händelse som hade utlöst smärtan, fick han bara smärtstillande.

Diagnosen ryggskott kom efter att han hade sökt sig till helg- och kvällsmottagning på grund av tilltagande smärta. Efter det skickades han till behandling hos sjukgymnast, något som till en början hjälpte.

Sämre prognos för läkning

Det var inte förrän långt senare då mannen själv uttryckt oro för att det kunde vara cancer som prover togs. I slutet av maj hör han av sig på grund av intensiv värk i nacke, axlar och bröstkorg.

Först fem månader efter att mannen sökt vård första gången gjordes en rutinmässig utredning med prover av PSA, SR och urinprov.

"Den fördröjda utredningen av patientens ryggsmärtor har medfört ökad risk för ytterligare spridning av patientens prostatacancer, risk för mer extensiv cancerbehandling samt sämre prognos för läkning." står det i anmälan.

Publicerad 10 September 2019 00:00