Rektorer varnar för att män försöker locka med sig barn.

Rektorer varnar för att män försöker locka med sig barn. Foto: Fotonen/Adobe Stock

Rektorer varnar för män som försöker locka till sig barn

Två eller tre skolor är drabbade

MALMÖ.

Rektorerna för tre skolor i Malmö har gått ut till föräldrarna och varnat för män som försöker locka med sig barn. "Ännu har ingen polisanmälan registrerats, men vi vet att rektorerna alltid brukar ta detta på största allvar, säger Nils Norling som är pressinformatör vid polisen i Malmö.

Det är två händelser i förra veckan gjort att rektorerna på tre Malmöskolor gått ut med skriftlig information till vårdnadshavare.

Måndagen den 2 september gick en liten pojke nära Höjaskolan när en person ska ha erbjudit honom godis för att följa med.

Senare i veckan blev två elever som gick mellan Linnéskolan och Geijerskolan stoppade av en man med en skåpbil. Han ska ha försökt få eleverna att följa med honom, men de sprang från platsen.

– Ibland står man och väger om man ska gå ut med information eller inte. Nu gjorde jag bedömningen att vi skulle gå ut med information och uppmana föräldrarna att ta en diskussion med sina barn. Sedan får de själva avgöra hur barnen ska ta sig till och från skolan, säger Linnéskolans rektor Monika Miheller till Sydsvenskan.

Nils Norling på Malmöpolisen berättar att det på tisdagsmorgonen ännu inte finns några anmälningar registrerade i systemet, utan att han bara fått uppgifter om ärendet via andra medier.

– Jag har gått igenom det, men inte hittat något annat än en person som greps på Djupadal för att ha blottat sig, säger Nils Norling till Lokaltidningen.

Händelser där vuxna män försöker locka med sig barn är notoriskt svårutredda, eftersom det oftast inte är något brott de misstänkta gjort.

Att fråga om ett barn vill följa med är inte brottsligt, men skapar mycket oro för både barnet och omgivningen.

Publicerad 10 September 2019 15:07