Nicolina Lopez var en av 31 kvinnor som protesterade på sitt sätt under måndagen.

Nicolina Lopez var en av 31 kvinnor som protesterade på sitt sätt under måndagen. Foto: Privat

Kvinnor i tyst protest mot sexbrott: "Många får ingen upprättelse"

Tyst manifestation svar på tystnadskultur som råder

HELSINGBORG.

Få sexualbrott som anmäls till polisen leder till fällande domar. Med plakat och tejp över munnen med texten #rättslösa manifesterade ett 30-tal kvinnor under måndagen utanför polishuset i hopp om förändring.

– Det råder en stark tystnadskultur kring sexualbrott i Sverige. Många kvinnor upplever det som att de inte blir hörda. Man anmäler men det leder oftast ingenstans, berättar Nicolina Lopez.

Hon är en av de helsingborgare som gått med i den lokala varianten av plattformen Gardet, en feministisk sajt som protesterar mot sexualbrott i landet. 21 augusti skedde den första manifestationen i Stockholm och sedan har det spridit sig till mellan 20 och 30 städer i landet.

Om jag blir utsatt för något så får jag ingen upprättelse och personen som begick brottet döms inte för det

I Helsingborg höll den lokala varianten av Gardet en tyst manifestation utanför polishuset på Berga allé under måndagen.

Tysta stod 31 kvinnor vända med ryggarna mot polisbyggnaden, i protest. 31 är samma antal anmälningar om sexbrott som polisen i Helsingborg utreder just nu, enligt Nicolina Lopez, som själv blivit utsatt för sexuella övergrepp tidigare.

Så här såg det ut under måndagen.

Så här såg det ut under måndagen. Foto: Privat

Siffror på Brå pekar på att endast mellan fem och tio procent av alla anmälningar om sexbrott leder till domar.

Hur tänker du kring att det är få fällande domar?

– Framförallt är det skrämmande. Det skapar en otrygg känsla. Om jag blir utsatt för något så får jag ingen upprättelse och personen som begick brottet döms inte för det. Och den personen kommer att kunna göra det mot någon annan också, menar hon och fortsätter:

– Vi vill att politiker uppmärksammar detta och ger polisen ökade resurser så att rättssäkerheten för kvinnor ökar. Ingen som blir utsatt för sexualbrott ska behöva känna sig utlämnad.

Hon säger även att hon kan ha förståelse för att bevisföringen i den här typen av brottsfall ibland kan vara knapphändig.

– Det kan vara svårt att hitta tillräckligt bra bevis för något som oftast sker mellan två personer och bakom stängda dörrar. Därför krävs det ökad kunskap och kompetens, menar hon.

Under 15 minuters tid stod kvinnorna igår tysta i ren protest. Det hela ledde till en del reaktioner från förbipasserande.

– Det var en otroligt mäktig känsla att göra det ihop med andra kvinnor. En del gick fram och läste budskapet och sa att det är en bra sak. Så vi har bara fått positiv respons, säger Nicolina Lopez.

Publicerad 10 September 2019 11:58