Ystads tingsrätt.

Ystads tingsrätt. Foto: André Kvist

Kvinna åtalades för hot med gevär – frikänns helt

Tingsrätten ogillar åtalet

SKURUP.

Den kvinna som åtalades för att ha hotat ett par med gevär frikänns helt från brottsmisstankar. Det meddelar Ystads tingsrätt.

Av
Emma Brännman

Det var den tredje augusti i år som kvinnan, enligt åtalet, dök upp hemma hos några bekanta på en mindre ort i Skurups kommun. Paret, en man och en kvinna, har uppgett att kvinnan som kom hem till dem har hotat dem med ett gevär.

Mannen uppger att hon ska ha riktat geväret mot hans huvud och mage och samtidigt uttalat dödshot. Kvinnan i paret uppger att den andra kvinnan både har tryckt geväret mot hennes huvud, gått efter henne med det samt slagit det mot hennes huvud. Det hela fick paret att känns stor rädsla för sin säkerhet.

Åklagaren yrkade på att den misstänkta kvinnan skulle dömas för två fall av grovt olaga hot och betala skadestånd. Kvinnan nekar dock till anklagelserna och nu frikänner Ystads tingsrätt henne helt.

Parterna är överens om att kvinnan dykt upp hemma hos paret beväpnad med ett luftgevär. Men när polisen kom till platsen hittades luftgeväret på golvet och kvinnan på en annan plats på tomten. Det finns inga övriga vittnesmål som kan styrka vad som har hänt. Tingsrätten tar också upp att parterna tidigare haft en konflikt med varandra.

Sammanfattningsvis menar tingsrätten, med hänsyn till den konflikten och det mycket högt ställda beviskrav som gäller i brottmål, att den bevisning som åklagaren lagt fram inte är tillräcklig. Åtalet ogillas därför.

Publicerad 10 September 2019 00:00