Göteborgaren fotograferades i samband med att han sålde en av de stulna valparna. Trots det slipper han helt straff.

Göteborgaren fotograferades i samband med att han sålde en av de stulna valparna. Trots det slipper han helt straff. Foto: Polisen

En friad och en fälld för valprånet

Hovrätten fastställer tingsrättens dom

KRISTIANSTAD/MALMÖ.

På bilden ses en av de två män som misstänks för det brutala rånet mot en kennelägare. Han erkänner själv att han går med en av de stulna hundarna. Nu frias han helt för inblandning av hovrätten.

På tisdagen den 10 september kom hovrättens dom, som av allt att döma satte punkt för ett av de mest omtalade rättsfallen i Skåne på senare år. Hovrätten fastställde tingsrättens dom, nästan exakt nio månader efter rånet, och inget tyder på att Högsta domstolen kommer att ta upp ärendet.

Den 9 januari slog tre rånare till mot en kennelägare i Önnestad utanför Kristianstad. Genom DNA-bevis och telefonkartläggning kunde två personer, en Göteborgare och en man från Sjöbo, häktas för grovt rån.

Sjöbomannens sambo häktades för medhjälp till rån. Innan rättegången i tingsrätten släpptes sambon, som nyligen fött parets första barn. När rättegången avslutades i tingsrätten släpptes också Göteborgaren, trots att hans kontakter med Sjöbomannen är fastställda.

Han erkände utan omsvep att det var han som sålde flera av hundarna och bland annat fångades han på bild på Göteborgs centralstation med en av valparna.

Eftersom åklagaren inte åtalade Göteborgaren för häleri utan bara för grovt rån friades han helt.

Inför hovrättsförhandlingarna hade åklagaren möjlighet att ändra gärningsbeskrivning, så att Göteborgaren också skulle åtalas för häleri, men valde att låta bli. Därför frias Göteborgaren också helt även i hovrätten för Skåne och Blekinge.

Sjöbomannen är den ende som fälls för rånet och han döms även i hovrätten till fem års fängelse. Tre kvinnor döms också till böter för häleri, för att de under kortare eller längre tid tog hand om en eller flera av de stulna hundarna.

Publicerad 10 September 2019 00:00