Elvis är väldigt kelen och tillgiven och vill gärna komma fram och hälsa på allt och alla, vilket kan ha varit det som gjorde att han råkade illa ut den här gången, menar ägaren.

Elvis är väldigt kelen och tillgiven och vill gärna komma fram och hälsa på allt och alla, vilket kan ha varit det som gjorde att han råkade illa ut den här gången, menar ägaren. Foto: Privat

Katten Elvis sköts med flera skott: "Förstår inte hur man kan göra så"

Använde sina sista krafter för att ta sig hem

LÖDDEKÖPINGE. Blodig och utan att kunna röra benen på höger sida lyckades den femåriga hankatten hasa sig hem. När han undersöktes på djursjukhuset hittades två kulhål. Ett i halsen där kulan fortfarande satt kvar och ett vid ryggraden där kulan passerat ut. "Någon måste stått precis ovanför honom och skjutit. Jag förstår inte att man kan göra så", säger matte Erica Andersson.

Det var vid 21.30 på fredagskvällen som familjen plötsligt hörde Elvis skrik utanför ytterdörren.

– Han brukar låta mycket när han fångat någon mus som han vill visa upp. Det var min första tanke så jag öppnade bara dörren på glänt för att slippa få in fångsten i huset, berättar Erica Andersson.

Utanför stod Elvis blodig och halt på sin högra sida.

– När vi släppte in honom i huset hasade han sig in, berättar Erica, som i tron att katten blivit påkörd körde honom direkt till djursjukhuset.

Väl där röntgades Elvis, som inte visade på några benbrott i sina bakre delar. Däremot syntes benflisor i en av nackkotorna.

– Vi började då fundera om han blivit biten, men när veterinären undersökte sågen hittade hon en kula som satt kvar i halsen.

Totalt hittades två skotthål. Ett i halsen där kulan satt kvar och ett vid ryggraden där kulan passerat ut.

– Enligt veterinären var kulan av luftgevärstyp men av en större kaliber. Vi misstänker därför att det är någon typ av sportvapen där man kan skjuta flera skott utan att ladda om.

Kulan som plockades ut ur Elvis hals misstänks ha skadat en nackkota.

Kulan som plockades ut ur Elvis hals misstänks ha skadat en nackkota. Foto: Privat

Efter att såren blivit rengjorda och omlagda fick Elvis följa med sin matte hem igen, men det är fortfarande oklart om han kommer bli återställd.

– Han får morfin var åttonde timme och penicillin för att undvika infektioner. Tyvärr kan han fortfarande inte röra höger sida ordentligt. Tiden får utvisa om det blivit någon permanent nervskada eller om det går över när svullnaden har lagt sig.

– Vi får nu ta en dag i taget och se hur han återhämtar sig, om han kommer att kunna gå och ha ett värdefullt liv att leva säger Erica.

Händelsen har polisanmälts och familjen har även lagt ut information om händelsen på den lokala Facebooksidan Löddekoll.

– Utifrån vad vi har fått berättat för oss där är Elvis inte den första. Under åren är det många katter i området som drabbats av samma öde, säger Erica.

Publicerad 09 September 2019 11:26