De misstänkta fick papperspåsar runt händerna efter gripandet eftersom polisen ville säkra eventuella spår efter sprängmedlet som hittades i burken.

De misstänkta fick papperspåsar runt händerna efter gripandet eftersom polisen ville säkra eventuella spår efter sprängmedlet som hittades i burken. Foto: Polisen

Gömde bomb med 1,7 kilo sprängdeg i trapphus

22-åring i förhör: "Ingen kommentar"

MALMÖ. En 22-årig man döms till två års fängelse efter att ha gömt en bomb med 1,7 kilo sprängdeg i ett trapphus. Bomben var redo att användas och hade kunnat döda människor om den detonerat.

Det var i våras som polisen stoppade en bil på Rosengård i Malmö. De tre männen i bilen uppträdde nervöst och beslut fattades om att genomsöka närområdet i fall man försökt att gömma vapen eller andra föremål som kan användas vid brott.

I en intilliggande trappuppgång hittades 1,7 kilo sprängmedel förvarat i en konservburk avsedd för nötter. Förpackningen var försedd med en krutstubin och en apterad sprängkapsel, vilket innebär att det rörde sig om en bomb som var redo att användas.

– Om bomben hade detonerat i trapphuset hade luftstötvågen blåst ut allt som var i dess närhet och hade det varit någon person där hade de säkert dött, säger en sprängmedelsexpert från Försvarsmakten i ett utlåtande.

I förhör har 22-åringen varit mycket fåordig och besvarat de flesta frågor med "ingen kommentar". Men eftersom polisens tekniker funnit sprängmedelsrester på mannens händer och hans DNA på burken döms 22-åringen för att ha hanterat bomben.

Åklagaren ville att mannen skulle fällas för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Tingsrätten anser dock att det inte är bevisat vad mannen tänkte använda sprängmedlet till. Därför döms han i stället för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, som är ett lindrigare brott.

22-åringen döms även för skadegörelse och misshandel efter att han kastat in en banger i en närbutik i Malmö.

Övriga två män som stoppades i bilen på Rosengård åtalades aldrig.

Bild från ett test som visar förödelsen när två kilo sprängmedel placeras i en personbil. Bilden är tagen vid en rekonstruktion på Totalförsvarets forskningsinstitut.

Bild från ett test som visar förödelsen när två kilo sprängmedel placeras i en personbil. Bilden är tagen vid en rekonstruktion på Totalförsvarets forskningsinstitut. Foto: Polisen

Publicerad 02 September 2019 00:00