Polisen har lyckats hitta två misstänkta för den senaste tidens rånvåg i Helsingborg.

Polisen har lyckats hitta två misstänkta för den senaste tidens rånvåg i Helsingborg. Foto: Adobe stock

Två anhållna efter rånvågen – fler eftersöks

Polisen: Hotfullheten har eskalerat med kniv

HELSINGBORG.

Två 16-åriga pojkar från Helsingborg anhölls igår för den senaste tidens rånvåg mot ungdomar i staden. Målet är att pojkarna ska begäras häktade.

Av
Felix Alnemark

– Vi gjorde tillslag men de fanns inte på de adresserna. Den ena anhölls under eftermiddagen och den andra något senare. Generellt är det så med ungdomsbrotten att man kan hitta något att gå vidare med. Helsingborg är inte jättestort och man kan se vilka som är struliga för tillfället. Vi har haft en del fotokonfrontationer och hittat saker att gå vidare med här och där, säger Maria Zander, utredare på polisen om vad som lett fram till att pojkarna greps.

Från att i början kanske ha visat kniven har de mot slutet dragit fram den.

Pojkarna är delgivna misstanke om fyra rån var. Rånen misstänks de ha utfört tillsammans. Bara under fyra timmar mellan den 10–11 augusti genomfördes fem rån i Helsingborg.

– Det som är speciellt är att det är ungdomar som rånar ungdomar. Det triggar allmänheten som inte vill bli rånad. De väljer ofta att göra det lätt för sig och rånar personer som är yngre än sig själva och gärna ensamma, säger Maria Zander.

Stöldgods från rånen har återfunnits, bland annat på de misstänkta.

Rånvågen på upp till 14 rån har pågått i tre veckor och har enligt polisen ökat i våldsanvändning.

Kommer pojkarna att begäras häktade?

– Det är vårt mål, säger Maria Zander.

Det rör sig om unga personer. Varför vill ni ha dem häktade?

– Därför att det är grova brott och många brott. Hotfullheten har eskalerat med kniv. Från att i början kanske ha visat kniven har de mot slutet dragit fram den, säger Maria Zander.

Vid flera av de anmäla rånen har upp mot fyra personer deltagit. Polisen söker fler misstänkta och man tror att det finns ett mörkertal över anmälda rån.

– Man kanske inte vågar anmäla eller inte tycker att det är lönt, säger Maria Zander.

Publicerad 14 August 2019 13:43