Foto. Fredrik Magnusson

Apoteket Svanen får nytt liv: "Hoppas kunna göra det till en destination"

Lundabornas engagemang bar frukt

LUND. När Apoteket AB under våren gick ut med att anrika Svanen skulle läggas ner blev reaktionerna starka. "Lundaborna visade ett otroligt engagemang för sitt apotek, vilket fått oss att tänka om gällande nedläggning", säger apotekets presstalesperson Magnus Frisk.

I snart 400 år har apoteket Svanen försett lundaborna med medikamenter. Lokalen är i dag av stort kulturhistoriskt värde, något som Apoteket AB tänker dra nytta av när de i september åter öppnar upp för kunder.

– Vi har hållit stängt under sommaren på grund av brist på bemanning, men vår förhoppning är att kunna öppna upp igen i mitten av september, berättar Magnus Frisk.

Magnus Frisk, Apoteket AB

Magnus Frisk, Apoteket AB Foto. Pressbild

Under våren var nedläggning av Svanen ett faktum, men nu har alltså Apoteket AB tänkt om.

– Vi har brottats med dålig lönsamhet i flera år. Men lundabornas engagemang under våren har visat att många värnar om att ha kvar sitt apotek. Utmaningen för oss blir nu att utveckla Svanen till mer än ett apotek, säger Magnus Frisk.

För närvarande för apoteket dialog med bland annat Lunds kommun, Kulturen och föreningen Gamla Lund för att se hur man skulle kunna samarbeta kring Svanen.

– Tanken är att det ska bli lite högtidligt att gå till Svanen både för lundabor och turister. Vi vill att det blir en destination i sig. Samtidigt som man besöker domkyrkan kan man även ge Svanen, som är nordens äldsta apotek, en visit.

Exakt hur denna "destination" ska utformas är dock oklart i nuläget.

– Vi ber om att få återkomma om det. Nu först gäller det att få till ett löpande hyreskontrakt och hitta personal som vill jobba med den här typen av apotek.

Publicerad 14 August 2019 00:00