Oscar Gierup och Hampus Elströms pik mot president Trump hyllas på nätet.

Oscar Gierup och Hampus Elströms pik mot president Trump hyllas på nätet. Foto: Privat

Svensk rätt så lätt att till och med Trump förstår: "Don´t call Stefan"

Fake "IKEA"-manual beskriver svenska rättssystemet i fem enkla steg

SVERIGE. Hur förklarar man så att alla förstår – till och med president Trump? Genom en manual så klart. Och vad är då mer svenskt än att göra det "IKEA"-style.

När världsstjärnan ASAP Rocky häktades i Sverige i slutet av juli blev det snabbt en världsnyhet. Än mer uppmärksamhet fick fallet när president Trump öppet uttryckte sin besvikelse över att Stefan Löfven inte kunde agera i frågan.

– Vi kom på idén när vi pratade om A$AP Rocky fallet tillsammans och tyckte att det var väldigt roligt att Trump verkar ha missuppfattat helt hur det svenska rättssystemet fungerar. Det har ju blivit ett ganska bisarrt fall, säger Oscar Gierup från Helsingborg, som tillsammans med vännen och tidigare kollegan Hampus Elfström står bakom den hyllade fake "IKEA"- manualen "The Swedish Justice System.

I manualen som nu sprids som en löpeld på nätet beskriver Oskar Gierup och Hampus Elström, som till vardags jobbar som Art Directer och Copywriter, det svenska rättssystemet i fem enkla steg.

– IKEA och deras manualer är ju ganska välkända, så vi tänkte använda deras manér för att förklara för Trump hur det svenska rättssystemet fungerar - på ett enkelt och visuellt sätt. Såklart, med en dos av sarkasm också, berättar Oscar Gierup.

Förutom att sprida sitt budskap i sociala medier postades även en fysisk manual direkt till Vita huset.

– Manualen har fått väldigt bra spridning på nätet, men vi tycker det vore väldigt kul om manualen verkligen når Trump, eller hans rådgivare.

Publicerad 13 August 2019 11:04