Jägaren Mats Obitz utanför Växjö har på nära håll sett vad aktivisterna i Hunt Saboteurs Sweden (HSS) kan göra.

Jägaren Mats Obitz utanför Växjö har på nära håll sett vad aktivisterna i Hunt Saboteurs Sweden (HSS) kan göra. "För någon månad sedan slog de sönder och sprayade en husvagn som vi använde som åtelkoja", säger Mats Obitz. Foto: Privat

Aktivister till massivt angrepp mot jaktlag: "De skrev att vi jägare är mördare"

Flera hundra jakttorn har förstörts

VÄXJÖ.

Aktivister mot jakt har förstört uppemot 100 jakttorn i skogarna utanför Växjö i sommar, enligt polisen. Mats Obitz i Vikensved är en av de jägare som har drabbats. "De skrev att vi är mördare och att vi ska dö, det är obehagligt", säger han.

Av
Hans Nilsson

De kallar sig för Hunt Saboteurs Sweden (HSS) och de uppstod 2017 som den första organiserade aktionsgruppen mot jakt i Sverige.

Deras verksamhet handlar om att sabotera och demonstrera mot jakt. ”Vi skyr inga medel för att skydda djuren”, skriver man.

Flera hundra jakttorn har förstörts och välts omkull från Kalix till Kristianstad inför älgjakten som börjar om en månad. Ibland sågar de bara delvis sönder benet till ett jakttorn så att det ska ge vika om man går upp i det. Man har även gett sig på jaktstugor. Aktionerna har hyllats av aktivister på sociala medier.

Växjö tillhör de särskilt utsatta områdena för den här typen av vandalisering. Enligt polisen i Växjö har 50 till 100 jakttorn sågats sönder och fällts i Växjöområdet under juni och juli.

Nyligen grep polisen en man i hans bostad misstänkt för att ha saboterat flera jakttorn, en jaktstuga och en utfodringsanläggning i trakten av Växjö. Han häktades på sannolika skäl misstänkt för grov skadegörelse. Åtal ska vara väckt i mitten av augusti.

Mannen misstänks ha kopplingar till Hunt Saboteurs Sweden. Han nekar till brott. Polisen undersöker hans dator och telefon för att se om det finns kontakter med likasinnade.

– Det är en man i 30-årsåldern som bor på en mindre ort i Växjö kommun. Han är inte känd hos polisen sedan tidigare, säger Ola Severinsson, kommissarie vid Växjöpolisen.

– Vi utesluter inte att det blir fler frihetsberövande. Vi ser ju att vårt område var särskilt utsatt för skadegörelse på jakttorn i juni och juli, men vi vet inte om det är fler som bor här som kan ligga bakom det eller om det är tillresta.

Mats Obitz i Vikensved utanför Växjö har på nära håll sett vad aktivisterna i Hunt Saboteurs Sweden (HSS) kan göra. Han är jägare och har i olika jaktlag drabbats av aktivisternas framfart.

– Redan förra året sågade de ned ett 40-tal jakttorn i trakten av Gårdsby och Vikensved. För någon månad sedan slog de sönder och sprayade en husvagn som vi använde som åtelkoja. Det var även ett jaktlag i grannbyn som drabbades, i det jaktlaget fanns det ett par poliser som anmälde det, säger Mats Obitz.

Sabotörerna lämnade spår efter sig, de sprayade HSS på husvagnen och de omkullvälta jakttornen. Mats Obitz har även sett otrevliga meddelanden som sprayats på jakttornen. De hade skrivit "död åt jägarna" och "mördare".

– Jag jagar inte för att mörda, jag anser att jag bedriver viltvård som jägare och jag är den störste djurvännen. Så jag har gott samvete, säger Mats Obitz.

– Alla jägare är uppmärksamma på det här nu. Vi kommer tänka på var vi sätter upp jakttornen i fortsättningen, vi kan inte ha dem utmed vägen för där syns de. Vi får bära in dem en bit in i skogen.

Polisen uppmanar alla jägare att anmäla all brottslighet mot den här typen av verksamhet.

Publicerad 13 August 2019 00:00