Bara de som hade särskilda skäl fick gå in och ut ur sina lägenheter. Flera av dem var funktionshindrade.

Bara de som hade särskilda skäl fick gå in och ut ur sina lägenheter. Flera av dem var funktionshindrade. Foto: ANDERS G BERGQUIST

25-årig man anhållen för grova våldsbrottet

Polisen vädjar om hjälp inför långdragen utredning

KRISTIANSTAD.

Dagen efter den kaotiska dagen på Norretull håller utredningen på för fullt. En person sitter anhållen för ett grovt våldsbrott och polisen vädjar om mer hjälp för att kunna utreda allt som hänt.

Av
ANDERS G BERGQUIST

Klockan 11.20 i går startade det som skulle bli ett antal kaosartade timmar i kvarteren kring Norretullskolan. Två nakna män rusade ut från en lägenhet, upp på taken och minst en av dem sprang in i en lägenhet genom ett litet fönster.

Tjogtals poliser jobbade med insatsen.

Tjogtals poliser jobbade med insatsen. Foto: ANDERS G BERGQUIST

Enligt polisen greps bägge först, eftersom de misstänktes för brott, men så småningom fick polisen klart för sig att så inte var fallet.

– Det visade sig att en av de två nakna männen var ett brottsoffer som rymt och att den andre nakna mannen misstänks vara gärningsperson, säger Åsa Nilsson som är biträdande polisområdeschef och chef för utredningssektionen.

Yttre befälet från Malmö var polisinsatschef.

Yttre befälet från Malmö var polisinsatschef. Foro: ANDERS G BERGQUIST

Strax efter 20 igår anhölls en man, mer än sex timmar efter att han greps. Normalt måste ett anhållande ske inom sex timmar, om det inte finns särskilda skäl, men i detta fall drog det ut på tiden. Ännu sex timmar efter att mannen gripits hade han inte ens förhörts ännu.

– Jag kan inte gå in på varför mannen ännu inte är förhörd, sade Åsa Nilsson i går kväll.

Det vanligaste skälet till att man förlänger anhållningstiden är att personen är så påverkad av droger eller alkohol att förhör inte är meningsfulla.

Kvarteret var avspärrat i fem timmar.

Kvarteret var avspärrat i fem timmar. Foto: ANDERS G BERGQUIST

Åklagaren har också fattat det mycket ovanliga beslutet att hemligstämpla anhållningsgrunden. Hon vill inte berätta vilket brott den misstänkta 25-åringen misstänks för.

– Åklagaren har valt att inte i nuläget nämna vilket brott det rör sig om, orsaken till detta kan jag inte kommentera, förklarar Åsa Nilsson.

Polisen är under tisdagen på plats med ett antal patruller.

– Det rör sig dels om trygghetsskapande åtgärder, att folk blir trygga när de ser poliser. Vi kommer också att aktivt knacka på alla dörrar så vi inte missar något vittne, säger Åsa Nilsson. Polisens husbil kommer att stå på Stortorget under hela tisdagen.

– Kom dit om du har uppgifter att lämna, eller ring 114 14, uppmanar Åsa Nilsson.

Publicerad 13 August 2019 12:57