Rasmus visar upp pokalen som familjen Persson fick i Ronneby för sin pärla.

Rasmus visar upp pokalen som familjen Persson fick i Ronneby för sin pärla. Foto: Lena Karlsson

Sveriges snyggaste bil är en riktig pärla

Familjen Perssons ögonsten från 1964 vann omröstning

STAFFANSTORP.

Pärlan är en Volvo PV från 1964 som redan har fått flera utmärkelser. Vid Staffanstorps motorfestival blev den utnämnd till bästa veteranbil. Och i sommar har den blivit framröstad till Sveriges snyggaste bil.

Av
Lena Karlsson

Det var under Nostalgia Festival i Brunnsparken i Ronneby som vinnaren av tävlingen Sveriges snyggaste bil 2019 korades av tidningen Bilsport.

– Vi var på bilträffen i Ronneby förra året och tyckte att det var så trevligt. Så vi blev sugna på att ställa upp i tävlingen och skickade in vårt bidrag i april. I maj fick vi sedan veta att vi var en av de tio som blivit utvalda, berättar Boel Persson.

Först vann de en omröstning på Bilsports hemsida. Och i somras vann de även folkets röster vid festivalen i Ronneby brunnspark.

– Alla bilar var helt fantastiska så det var jätteroligt att vi vann.

För Jens och Boel Persson är 50- och 60-talen är en livvstil. Här i garaget som har dekorets med tidstypiska emblem.

För Jens och Boel Persson är 50- och 60-talen är en livvstil. Här i garaget som har dekorets med tidstypiska emblem. Foto: Lena Karlsson

Pärlan, som bilen heter efter sin pärlvita färg, har funnits i Jens ägo sedan 2003. Då köpte han den av sin far som haft den sedan 1983.

Under årens lopp har alla i familjen Persson renoverat bilen så att den nu är i körbart originalskick. Boel har bytt fläktrem på bilen, och den tioåriga sonen Rasmus har bland annat bytt förgasaren.

– Tanken var att vi skulle ha den som bröllopsbil när vi gifte oss 2013. Men vi hann inte riktigt göra klart den tills dess, säger Jens.

– Ja det skulle vara en bröllopspresent till oss själva. Men vi fick låna en kompis PV istället.

Nu använder familjen Persson Pärlan som en sommarbil.

– Vi kan inte köra den på grund av saltet på vintern, säger Jens.

Under sommaren blir det desto fler utflykter med bilen.

– Det har blivit vår grej. Vi tar den när vi ska på bilträffar eller släktkalas. Vi åker också gärna ut på småvägarna vid Häckeberga för att ha picknick, eller åker ut på en tur till Lomma för att köpa glass, säger Boel.

Publicerad 12 August 2019 09:06