Jeanette Dahlén försökte utan framgång locka fram kråkan med hjälp av ett påslakan.

Jeanette Dahlén försökte utan framgång locka fram kråkan med hjälp av ett påslakan. Foto: Privat/Adobestock (bilden är ett montage)

Familjens oväntade besök i braskaminen

”Han kunde väl ha knackat på dörren istället”

RYDEBÄCK.

Jeanette Dahlén och Gunnar Carlsson satt i godan ro hemma i bostaden i Rydebäck när de plötsligt hörde ett konstigt ljud.

– Det var som ett återkommande skrapljud. Efter ett tag sa Gunnar att det måste vara en fågel i braskaminen, säger Jeanette Dahlén.

Ljudet kom från det cirka fyra meter höga röret inne i kaminen.

– Vi kunde ju inte se exakt vad det var, men vi klurade på vad vi skulle göra och fick en del tips från bland annat grannarna. Bland annat försökte vi med att spänna upp ett påslakan och försöka locka ut djuret på det viset.

Tredje morgonen satt den oinbjudna gästen plötsligt väl synlig innanför braskaminens glasruta.

– Då såg vi ju att det var en kråka. Men den blev rädd när vi visade oss och försvann snabbt upp i röret igen. När vi nu visste att det var ett levande djur bestämde vi oss för att anlita en sotare, säger Jeanette Dahlén.

Kråkan väl kunde ha knackat på dörren istället om han ville komma in, det hade varit enklare för alla.

Sotaren kunde som tur var komma snabbt och inleda räddningsinsatsen.

– Han visste ju hur man skulle göra. Men han fick plocka bort keramikplattorna i spisen en efter en och det hade vi inte klarat själva.

Det fina i kråksången är att kråkan till slut kunde plockas ut och via bostadens uterum nådde den sedan åter friheten.

Verkade kråkan förvånad över sin återvunna frihet?

– Den flög iväg på en gång, vi såg att den inte var skadad. Annars var det nog mest vi som blev förvånade över att den var så fräsch efter tiden inne i vår braskamin.

– Det blev ju en solskenshistoria till slut. Jag är kanske inte den störste kråkälskaren annars men ett liv är ett liv så det är klart att vi ville försöka rädda den. Min sambo sa dock att kråkan väl kunde ha knackat på dörren istället om han ville komma in, det hade varit enklare för alla. Skämt å sido, kråkan måste helt enkelt ha varit för nyfiken och trillat över kanten på skorstenen.

Till slut nådde kråkan friheten igen.

Till slut nådde kråkan friheten igen. Foto: Privat

Nu vet ni i alla fall hur ni ska agera om kråkan bestämmer sig för att hälsa på igen?

– Det får vi inte hoppas. Men vi frågade sotaren hur vi kan undvika att det händer igen men han sa att det hela var ytterst ovanligt.

Kvällsposten var först med att rapportera om händelsen.

Publicerad 12 August 2019 10:41