Truls Christenson och fabrikschef Marko Tukaric bland frukten som företaget hämtat in. Frukt som annars riskerade gå till spillo hos butiker och grossister.

Truls Christenson och fabrikschef Marko Tukaric bland frukten som företaget hämtat in. Frukt som annars riskerade gå till spillo hos butiker och grossister. Foto: Joel Winqvist

Nu ska nya satsningar bära frukt: "Vi ska kunna rädda mer"

Inte bara juicer som Rescued ska tillverka

HELSINGBORG.

I flera år har Rescued förvandlat frukt på väg att gå till spillo till juice. Nu bygger Helsingborgsföretaget om sin fabrik för att kunna fördubbla kapaciteten. Och juice är snart inte det enda som den räddade frukten ska omvandlas till.

Men en annan nyhet från bolaget har redan släppts på marknaden; den ligger på ett bord på företagets kontor i form av en gul säck. Den innehåller blomjord, en helt vegansk sådan.

– När vi gör våra juicer från räddade äpplen, päron och morötter så blir det en del över, skröfs kallar vi det. Det läggs i en kompostmaskin och blir ett jättebra gödningsmedel. Vi fick lära oss att mycket av den blomsterjord som finns på marknaden gödslas med bi-produkter från djur och i vissa fall även slaggprodukter från köttindustrin. Så varför inte göra något växtbaserat? Därför har vi tagit fram en vegansk blomsterjord tillsammans med en blomjordstillverkare i Fagerhult, säger Björn Säwe, som är vd på Rescued, som tidigare gick under namnet Rescued fruit.

Blomjorden som nyligen släppts på marknaden är en helt annan typ av produkt än de juicer som företaget hittills gjort sig känt för att ha tagit fram. Men liksom juicen bygger den alltså helt på frukt som annars riskerade att slängas.

Inne i Rescueds lokaler är aktiviteten mer febril än normalt. Det är inte bara ny frukt som körs in och tar plats.

– Vi bygger om hela fabriken, berättar Truls Christenson, frukträddare och delägare.

På lite sikt skulle vi kunna rädda frukt och grönsaker i flera länder. För behovet finns överallt

Man investerar nu i en helt ny tappningslinje, som innebär att man kommer kunna fylla betydligt fler flaskor med juice i timmen jämfört med tidigare. På en bra dag fyller man idag omkring 4 000 flaskor. Den nya utrustningen ska mer än kunna dubbla den kapaciteten.

– Det blir en otrolig skillnad. Vi effektiviserar så att vi ska kunna rädda mer, förklarar han.

Det har blivit många övertids- och helgtimmar det senaste halvåret för att hinna med att göra juice av all frukt. Nu ska investeringen alltså ge helt nya förutsättningar.

Förutom att fortsätta utveckla juicer och satsa på den nya blomjorden ska Rescued slå sig in på helt nya marker. En av dem är att börja tillverka smoothies.

– Det är helt nytt. Banan slängs det otroliga volymer av. Och frukten är en väldigt bra bas i en god smoothie. Det är klockrent, vi måste rädda bananerna, säger Truls Christenson som berättar att företagets första smoothies planeras att släppas nu i juni.

Men det slutar inte där. I höst ska nästa satsning bära frukt. Då går man nämligen in i glassbranschen. Detaljerna vill fruktmannen dock ännu inte avslöja.

– Men det är ett roligt stort samarbete med en stor aktör.

Ni som sysslar med frukt, hur kommer då glass in i bilden?

– Man får hitta lite kreativa lösningar. Sen behöver man inte göra allt själv. I det här fallet kommer vi att stå för råvaran, den räddade frukten. Sen kommer vi ihop med en glassaktör göra spännande produkter.

Var är ni om fem år?

– Vi fortsätter göra bra saker i Sverige. Men vi är definitivt sugna på att jobba utanför Sveriges gränser också. På lite sikt skulle vi kunna rädda frukt och grönsaker i flera länder. För behovet finns överallt, säger han.

Fotnot. Denna artikel har tidigare publicerats i Lokaltidningen.

Rescued i siffror

Företaget räddade 168 ton frukt förra året.

Dess omsättning har stigit kraftigt de senaste åren. 2016 omsatte man 1,6 miljoner. 2017 var siffran 5,5 miljoner och under 2018 fördubblades omsättningen till 11,9 miljoner kronor.

Cirka 30 procent av all frukt som odlas i världen slängs.

Publicerad 23 July 2019 00:00