Barnvagnspromenader hålls både vår och höst.

Barnvagnspromenader hålls både vår och höst. Foto: Privat

Hon leder historiska promenader med barnvagn

"Folkbildning är jätteroligt"

MALMÖ.

Malmöhistoria, arkitektur och spännande levnadsöden från stadens förflutna är något av det som tas upp på barnvagnspromenader i Malmös äldsta delar. Promenaderna sker på barnens villkor.

Denna artikel är en återpublicering.

– När man tar med barn på vanliga vandringar kan de börja skrika eller behöva amma, vilket kan resultera i viss irritation hos de andra, men här är det på samma villkor för alla, säger Jeanette Rosengren, historiker, författare och guide på barnvagnspromenaderna.

Barnvagnspromenaderna vänder sig främst till föräldralediga, men även andra kan gå med i mån av plats. Den 23 oktober blir det på och vid Gustav Adolfs torg, med start inne på den gamla kyrkogården.

– Det blir mest om på 1800-talet, då Malmö och kyrkogården anlades. Jag berättar bland annat om Victoria Benediktsson som bodde där under sju månader 1882-1883 när hon vårdades för ett problem med ena benet. Hon satt på andra våningen och blickade ut över torget, för att sedan skriva om Malmö, säger Jeanette Rosengren.

Den 25 oktober och 6 november blir det promenader på Möllevången, med fokus på kvinnors historia.

– Möllevången är ett traditionellt arbetarklassområde och historien handlar mycket om män, men vad gjorde kvinnorna? Malmös första kvinna i stadsfullmäktige, Anna Stenberg, bodde inte där, men såg till att det uppfördes offentliga toaletter för kvinnor. Kvinnorna var ständigt gravida, det vill säga ständigt kissnödiga. Om de då inte kunde lämna hemmet för att det inte fanns några toaletter för dem blev deras liv väldigt begränsade.

Du leder en massa olika historiska vandringar i Malmö. Varför gillar du det?

– För det första är folkbildning jätteroligt och jag älskar när det sker på plats, eftersom det bidrar till en känsla till historien. En del bidrar med egna historier, vilket är det bästa med folkbildning, säger Jeanette Rosengren.

Fotnot. Arrangör är ABF Malmö, mer information finns på deras hemsida.

Publicerad 23 July 2019 00:00