Vulkaner är ett glödande intresse.

Vulkaner är ett glödande intresse. Foto: PAOLA NORDGREN

Amatörgeologen Eric Kjellin samlar på vulkaner

"Målet är att jag ska besöka alla Skånes vulkaner"

HÄGLINGE.

Eric Kjellin har snart besökt Skånes alla gamla vulkaner. Målet är att pricka av samtliga synliga vulkaner på den 100 år gamla kartan som visar exakt var det för tusentals år sedan faktiskt fanns vulkaner just i Skåne. Flera av dem finns dessutom inte så långt från Hässleholm i Häglinge.

Detta är en återpublicering av en tidigare publicerad artikel

Amatörgeologen vill inte kalla sig expert men Eric Kjellin har ett stort intresse för just fornfynd och för tre år sedan när han besökte en av Skånes gamla vulkanplatser så föddes intresset för vulkanerna och han har sedan dess betat av en efter en på listan av de 219 vulkaner som är markerade på kartorna.

– Cirka 70 av dessa 219 vulkaner är synliga. Jag spenderar all min lediga tid i skogen och jag har några kvar att pricka av på listan, berättar Eric Kjellin.

Redan 1991 kom han dock i kontakt med sin första vulkankarta. En geolog kontaktade då biblioteket som Eric Kjellin arbetade på och ville sälja sina häften som handlade om geologiska sevärdheter i Skåne. De där häftena fanns kvar i minnet hos Eric Kjellin men var inte tillräckligt intressanta förrän han besökt sin första vulkan.

– De är så otroligt vackra att det är svårt att inte fascineras av de här platserna. Jag har dock alltid varit ute i skog och mark och letat fornfynd, varggropar gamla borgar och liknande. Men det var först när jag letade efter en av Skånes varggropar som jag stötte på en skylt utanför Perstorp där det stod, vulkan Juskushall och bestämde mig för att gå och titta på den och blev fast. Jag fick tag i de där häftena och samtidigt en tysk bok från 1934 som tydligt beskrev var traktens vulkaner fanns. Och började så smått följa denna så fort jag fick tid över.

I Häglinge ligger en av de största skånska vulkanerna, Lönnebjär som var aktiv för 100 miljoner år sedan. Runt Lönnebjär ligger ett 20-tal mindre vulkaner fullt synliga i form av fem eller sexhörniga basaltpelare som sticker upp ur marken som fasta eller lösa block med namn som bland annat Ballran och Spragebjär och utanför Sösdala ligger vulkanen Mosebacke.

– De här vulkanerna fanns ju på dinosauriernas tid. Och den geologiska historian är fantastisk. Och för att göra den här historian ännu mer tillgänglig för allmänheten försöker jag samla all information så att de här platserna ska bli lättare att hitta. Alla vulkaner har inte fått egna namn men de är precis lika vackra och jag lär mig något nytt vid varje besök, berättar Eric Kjellin.

Intresset för dessa naturens konstverk har gjort att Eric Kjellin håller både vulkanvandringar och visningar för intresserade grupper och delar samtidigt med sig av det han själv upplever på sina sociala medier, Skånska Vulkaner på Facebook och skanska_vulkaner på Instagram.

– Jag till och med drömmer om vulkaner om nätterna. Och när alla Skånes vulkaner är besökta så kommer jag att börja leta efter platser med lösa block och liknande. Jag har mycket kvar och det glädjer mig, säger Eric Kjellin.

Publicerad 21 July 2019 00:00