Lam Cuong Ly strävar på och siktar på att få en egen bostad och få fortsätta sitt arbete på Vägen ut.

Lam Cuong Ly strävar på och siktar på att få en egen bostad och få fortsätta sitt arbete på Vägen ut. Foto: Åse-Marie Nilsson

Den långa vägen tillbaka till Svenssonlivet: ”Jag måste stå ut och ha tålamod”

Lam Cuong Ly tjänade "sanslöst mycket pengar"

MALMÖ.

Lam Cuong Ly tjänade väldigt mycket pengar genom grov brottslighet. Det är ett kapitel i livet som nu är över. Men vägen tillbaka till ett vanligt Svenssonliv är långt ifrån enkel.

Denna artikel är en återpublicering.

– Det är klart att jag ibland tänker att nu skiter jag i det, men jag vet att det är fel. Jag måste stå ut och ha tålamod, säger han.

I 20-årsåldern jobbade Lam Cuong Ly i Gnosjö. Han levde ett vanligt familjeliv när han plötsligt provade att röka heroin.

– Jag visste inte ens vad det var. Det var någon i gruppen som hade heroin med sig och tyckte att vi skulle testa att röka. Jag föll för grupptrycket, men jag tyckte inte om det och spydde. Ändå fortsatte jag. Jag var ung och tänkte inte så långt. Så småningom måste jag ta det för att inte bli sjuk. Jag har hållit på med en massa droger och det finns inget värre en heroinavtändning.

Han försökte sluta med heroin flera gånger, men säger att fick ingen hjälp.

– När jag precis börjat vände jag mig till socialen och beroendecentrum och bad om att bli inlagd på avgiftning, men väntetiden var minst fyra veckor. En heroinist kan inte ens vänta en dag. För att få komma in på ett substitutionsbehandling med metadon eller subutex måste man ha varit sprutnarkoman i två år och inskriven på sprutbytet. Jag skrev in mig trots att jag aldrig använde sprutor, men så dömdes jag för ett brott och hamnade jag i fängelse.

Missbruket finansierade han med brott, som grova rån och narkotikaförsäljning. Pengarna flödade in, men han gjorde av med lika mycket. Hans dagliga dos av heroin och kokain kostade honom 20 000 kronor.

– Jag tjänade sanslöst mycket pengar och mina barn fick allt de pekade på. Men hur mycket pengar man än har är det inte tillräckligt. Man bara slösar, det finns inget stopp.

Han och en kompis tog in droger från Danmark, som såldes i Göteborg.

–Vi var affärsmän. Vi syntes inte, vi tillhörde inget känt gäng, vi stod inte i ett gatuhörn och sålde droger, vi var på en helt annan nivå.

Samtidigt utvecklade han ett spelberoende. Som mest förlorade han en halv miljon kronor under en dag.

Lam Cuong Ly har flera fleråriga fängelsestraff i bagaget, som avtjänats bland annat på Kumla. I sju år var han drogfri och levde ett Svenssonliv. Tillsammans med sin fru drev han en butik, men så trillade han dit igen. 2013 åkte han fast för innehav av 23 kilo marijuana. För något år sedan kände Lam Cuong Ly att han det var dags att bryta med sitt gamla liv,men har fått erfara att vägen till ett vanligt Svenssonliv är krokig, med många uppförsbackar.

– Att vara kriminell är en livsstil, som är jättesvår att bryta. Jag fick en kick av att få ihop pengar. Men egentligen handlade det kanske inte om pengar, för om jag verkligen hade älskat dem hade jag sparat dem. Inte ens när jag vann stora summor plockade jag ut dem utan fortsatte att spela.

Men de flesta uppförsbackarna står myndigheterna för, menar Lam Cuong Ly. Deras arbete är trögt och ofta kontraproduktivt.

– Socialen vill bara ha det inom sina ramar. De säger att de har sina aktörer som de måste samarbeta med. Det blir ibland väldigt oflexibelt.

"Jag fick en kick av att få ihop pengar."

Han är numera drogfri, på eget initiativ. Han bor på ett härbärge, trots att han menar att det skulle vara billigare för Malmö stad att ordna en bostad till honom.

– Jag har hittat en mycket billigare bostad i Harlösa, där jag jobbar med eftervård av människor som suttit i fängelset, det ville Malmö stad inte bekosta.

Varför blev just du missbrukare?

– Jag vet faktiskt inte. Jag är den ende i min familj som blev det. Jag ska träffa en psykolog för att kolla om jag har adhd. Jag kan aldrig riktigt slappna av, tankarna maler hela tiden. Jag är en lugn person, men kan också bli jätteaggressiv, säger han.

Publicerad 20 July 2019 00:00