Abborren är en Fabian Elmviks favoritfiskar.

Abborren är en Fabian Elmviks favoritfiskar. Foto: John Nordh

Fabian är en fena på fiske

Sejer inte nej till en fisketur

FURULUND.

Sol, regn, bitande kyla eller till och med snö. Inget stoppar 13-åriga Fabian Elmviks ständiga jakt på det perfekta nappet. Efter tio år vid fiskespöt har han lyckats fånga flera spektakulära fiskar.

Av
John Nordh

Detta är en återpublicering av en tidigare publicerad artikel.

Det är ingen överdrift att hävda att Fabian Elmvik från Furulund brinner för fiske. Han har fiskat sedan han var tre år och nu är han ute nästan varje dag. I alla väder under hela året. När Lokaltidningens två utsända står och huttrar i den kalla vårvinden, verkar kylan inte bita på den unge fiskaren.

– Jag är van, konstaterar han och kastar ut sitt drag som idag är en jigg.

"Det gäller att hitta var fisken befinner sig", säger Fabian. Foto: John Nordh

Vi befinner oss i Lomma hamn efter jakt på i första hand abborre. Fabians favoritfisk tillsammans med gäddan. Vattnet här bjuder på bra fiske året om, berättar han. Och mycket riktigt. Efter en lite trög start börjar det lossna ordentligt. Första fisken för dagen blir en id som snart följs av flera till.

Fabian krokar av dem försiktigt och släpper sedan tillbaka dem i vattnet.

– Fiskar är levande varelser precis som oss så det gäller att vara försiktig med dem. Man ska aldrig lägga en fisk på marken om det inte är på vått gräs. Annars skadas deras fjäll, säger Fabian Elmvik och fortsätter:

– Om man släpper tillbaka fisken så bevaras också bestånden bättre. De enda jag sparar är små mörtar som jag fryser in och använder som agn när jag fiskar gädda. Jag bryr mig väldigt mycket om naturen och bestånden av alla arter.

En stor mört.

En stor mört. Foto: André Färnsveden

Vi byter plats och efter några kast gnistrar det till i Fabians ögon. Han har fått en fin abborre på kroken. Fiskelyckan fortsätter och fler abborrar nappar.

– Abborren simmar i stim och får man en så finns det oftast fler. Men det gäller att hitta var de befinner sig, säger Fabian Elmvik.

Vad är tjusningen med att fiska?

– Det är nog spänningen. Det är så roligt att få napp eftersom man aldrig vet vad man kommer att fånga.

Har du fått någon extra minnesvärd fisk genom åren?

– Jag har fått många stora gäddor och abborrar men i lördags fick jag en stör på 15 kilo i Danmark. Det kommer jag nog aldrig få vara med om igen.

Fabian fiskar nästan varje dag.

Fabian fiskar nästan varje dag. Foto: John Nordh

Fabian Elmvik har ett fiskelag tillsammans med två kompisar – Team Fishing Fellas. På sin Youtube-kanal lägger de ut filmer från sina fisketurer och Fabian har också ett Instagram-konto där han lägger ut bilder på sina fångster. Han drömmer om att bli en stor fiskeprofil i framtiden och redan nu har han fått en sponsor i företaget Zalt som ger honom gratis fiskedrag.

– Jag skulle också vilja arbeta som fiskeguide, säger han.

Var är det bra att fiska?

– Det beror lite på årstiden. Just nu fiskar jag mycket efter abborre i kanalen i Malmö. På sommaren gillar jag att fiska i Kävlingeån. Jag har en båt där och vet många hemliga platser.

En liten id.

En liten id. Foto: John Nordh

Metfiske kan också vara framgångsrikt. Fabian ger det ett försök.

Metfiske kan också vara framgångsrikt. Fabian ger det ett försök. Foto: John Nordh

Fabian vet hur man lockar fisken.

Fabian vet hur man lockar fisken. Foto: John Nordh

Publicerad 16 July 2019 06:00