Carina Liffners motiv består ofta av en naken och färgglad kvinnotorso. Cancern har gjort att hon har tvingats operera bort båda sin bröst.

Carina Liffners motiv består ofta av en naken och färgglad kvinnotorso. Cancern har gjort att hon har tvingats operera bort båda sin bröst. "Jag saknar mina bröst jättemycket", säger hon. Foto: John Nordh

Konsten hjälper Carina glömma smärtan och oron

Började måla när hon drabbades av bröstcancer

FURULUND/BORGEBY.

Efter en tuff cellgiftsbehandling och flera stora operationer är Carina Liffner idag frisk från sin bröstcancer. Men risken för att den kan komma tillbaka finns ständigt i hennes tankar. Med hjälp av sin konst lyckas Carina minska ångesten och nu ställer hon ut för första gången.

Av
John Nordh

Detta är en återpublicering av en tidigare publicerad artikel.

Carina Liffner visar runt bland verken, totalt 34 stycken, som hänger inne på Borgeby stenugnsbageri där utställningen pågår hela juni ut. Det är färgsprakande målningar som ofta har en gemensam nämnare i att de visar upp kvinnokroppen. Ett motiv som återkommer är en naken torso som både visar brösten och underlivet.

– Den typen av bröstcancer jag fick, trippelnegativ, innebär en hög risk för återfall och dessutom en risk för att den ska sprida sig till livmodern. För att minska den risken har jag opererat bort båda brösten, livmodern, äggstockarna och äggledarna. Det är nog därför jag målar dessa motiv. Jag saknar mina bröst jättemycket, säger Carina.

Det har nu gått fyra år sedan hennes liv förändrades för alltid. En dag upptäckte Carina en knuta i ena bröstet och kort därpå gick hon till en läkare. Hon diagnostiserades med en aggressiv form av bröstcancer och det var osäkert om hon skulle klara sig igenom den tuffa cellgiftsbehandlingen.

Carina lyckades kämpa sig igenom behandlingen och idag är hon frisk från cancern. Men cellgifterna har lämnat många spår och Carina har idag problem med kronisk trötthet, känselbortfall och smärta i en arm. Något som hon troligtvis aldrig kommer bli kvitt.

Det värsta är dock oron och ångesten för att cancern ska komma tillbaka och det är något som Carina kämpar med varje dag.

– Jag har bra dagar och jag har dåliga dagar, berättar hon.

Något som har hjälpt Carina mycket är målandet. När hon är djupt fokuserad på en målning lyckas hon glömma bort oron, ångesten och även smärtan.

– Det är som att tid och rum försvinner när man är riktigt fokuserad på något.

Tipset att börja måla kom från början från en av hennes läkare. Carina hade inte målat så mycket tidigare men bestämde sig för att ge det ett försök. Hon gick hem och satte sig vid vardagsrumsbordet och började "kladda", som hon uttrycket det.

Sedan dess har Carinas målande utvecklats och idag experimenterar hon med flera olika tekniker. Nyligen började hon även att måla på glas. Utställningen på Borgeby stenugnsbageri är hennes första och tillsammans med dem gör Carina nu en insats för andra som har drabbats av bröstcancer.

– Borgeby stenugnsbageri tar ofta 20 procent av intäkterna från en utställning som visas där. Men när jag berättade min historia bestämde de sig för att istället skänka pengarna till Bröstcancerfonden. Det är något jag gör när jag säljer mina tavlor annars också, säger Carina.

Eftersom hon känner hur mycket målandet har hjälpt henne, rekommenderar hon fler i liknande situation som hennes att börja måla.

– Det spelar ingen roll vad du har drabbats av. Målar du, eller gör något annat som kräver full fokus, så blir det lättare att hantera oro och ångest.

"Det är som att tid och rum försvinner när man är riktigt fokuserad på något", säger Carina. Foto: John Nordh

För en tid sedan började Carina även att måla på glas.

För en tid sedan började Carina även att måla på glas. Foto: John Nordh

Carinas utställning består av totalt 34 verk.

Carinas utställning består av totalt 34 verk. Foto: John Nordh

Publicerad 15 July 2019 00:00