Jörgen Kristell till vänster och Kjell Bentzen framför E.Almgrens målning från 1952, ett verk de har passerat i över fyrtio år.

Jörgen Kristell till vänster och Kjell Bentzen framför E.Almgrens målning från 1952, ett verk de har passerat i över fyrtio år. Foto: André Kvist.

Radarparet har 93 års bilkunskaper i bagaget – nu stämplar de ut

"Man har alltid trivts"

SIMRISHAMN.

Kjell Bentzen och Jörgen Kristell har arbetat närmare 50 år var på det som nu heter Bil Bengtsson i Simrishamn. Dagen innan midsommar lämnar de arbetslivet för att luta sig tillbaka som pensionärer. "Det kommer kännas konstigt", säger Jörgen.

Av
André Kvist

Kjell Bentzen och Jörgen Kristell är lika troget i tjänst trots att pensionen bara är någon dag bort. Den avtalade tiden för intervjun senareläggs sakteligen eftersom de båda vill slutföra uppgiften framför dem. När vi till slut får några minuter med de båda kollegorna går det inte lång tid innan medarbetare ropar på hjälp.

Jörgen har arbetat här i 44 år och Kjell ännu längre, hela 49 år. De minns många märkligheter genom åren. Som när ett mindre propellerplan med motorproblem kom till in till filialens parkering i Ystad eller när 16-åriga Kjell råkade höra säljarnas kloka knep.

– Det var två stycken säljare som kom in och hade då sålt en bil. Chefen frågade om det blev bra vinst och gick muttrandes iväg att det måste vara högre. Då vänder den ena sig till den andra "han vet inte att vi fick en ko med på köpet", berättar han och skrockar.

Jörgen började som mekaniker och gick sedan vidare till att bli verkstadschef. Kjell har varit försäljare till grossister och slutar nu som lagerchef.

– Det enda som har skett sedan 2 juni 1975 är att jag flyttat från golvet till kontoret. Det har alltid varit trivseln som hållit sig kvar, man har trivs med uppgifterna, berättar Jörgen.

"Visst kommer det känns lite tråkigt", berättar Jörgen när han efter 44 år slutar på jobbet. Foto: André Kvist.

Genom åren har det blivit hundratals kurser och vidareutbildningar. Samtidigt har det skett oerhört stora förändringar. Lagret har gått från tio tusen artiklar till ett par hundra och hela det datoriserade samhället har växt fram. För att inte tala om de förändringar som bilen genomgått de senaste årtionden.

Dagen före midsommar stämplar bägge ut klockan 16.00. Det ska firas med färskpotatis, sill och en god dricka i sällskap med frun för de bägge. Kollegorna firar man tillsammans över en tårta. På dagen har Kjell även en väldigt speciell handling han ska göra.

– Den dörren gick in genom för 15 september 1970, nu går den inte att öppna längre men på torsdag ska den öppnas och jag ska stiga ut, säger han och pekar ut en enkel glasdörr.

Här är dörren som Kjell gick in genom för 49 år sedan. Som en sista gärning ska han öppna den och gå ut i pensionärslivet.

Här är dörren som Kjell gick in genom för 49 år sedan. Som en sista gärning ska han öppna den och gå ut i pensionärslivet. Foto: André Kvist.

Båda kommer njuta av pensionärslivet och fokusera på familjen och hemmet. Samtidigt hyllar radarparet sina kollegor, företaget och allt fint de tar med sig.

– Det kommer kännas lite konstigt, man fattar inte att man närmar sig den åldern, säger Jörgen.

– För mig känns det väldigt bra, delvis lite konstigt att man inte träffas, tillägger Kjell.

Publicerad 20 June 2019 06:00