Hilda Fogelström hoppas på en fortsatt solig sommar, så att glassförsäljningen ska gå riktigt bra.

Hilda Fogelström hoppas på en fortsatt solig sommar, så att glassförsäljningen ska gå riktigt bra. Foto: Anja Degerholm

Hilda, 14, fick inget sommarjobb – startade eget glasskafé

"Skönt att få bestämma själv"

ÖNNEKÖP.

Ibland är det bra att vara försent ute. När Hilda Fogelström, 14 år, i Önneköp började leta sommarjobb hade de flesta redan hunnit anställa. Då bestämde hon sig för att starta eget istället – ett glasskafé.

– Jag tänkte varför inte testa. I början var det mest som en rolig idé och jag trodde att bara mina kompisar och kanske någon här i byn skulle komma. Men det har verkligen spridit sig, berättar Hilda Fogelström.

När Lokaltidningen träffar henne har hon bara hållit öppet i två dagar, men kunderna har redan strömmat till. Mycket tack vare att hon satt upp en skylt vid vägen där många turister passerar under sommarmånaderna.

Att öppna eget kafé som 14-åring är inte helt lätt. Hilda har fått lära sig om bland annat brandskydd, hygienkrav och bygglov för att komma igång. Hon får använda betaltjänsten Swish eftersom personer under 16 år inte får hantera kontanter.

Hilda Fogelström räknar med att ha sitt glasskafé öppet hela sommaren, och efter att skolan börjar på helgerna.

Hilda Fogelström räknar med att ha sitt glasskafé öppet hela sommaren, och efter att skolan börjar på helgerna. Foto: Anja Degerholm

Glasskaféet ligger i ett gammalt torp intill gården där hon bor. Här har Hilda, men hjälp av familjen som tidigare drivit lanthandeln i byn, gjort plats för frysboxarna, satt upp menytavlor och fixat med uteplatser i trädgården. Hon har även designat och tryckt upp T-shirts.

– Det har varit mycket jobb, men samtidigt har det varit jättekul att hålla på. Det känns bra att ha något att göra i sommar annars hade jag nog blivit rastlös.

– Det är en bra erfarenhet också. Jag har redan märkt att jag har blivit mindre blyg, så det känns bra. Dessutom är det skönt att bestämma själv.

Lite ledigt blir det dock. Kaféet är öppet onsdag–söndag klockan 14–19, så måndagar och tisdagar blir det tid för bad och andra sommarlovsaktiviteter. Under en vecka ska Hilda delta i Popkollo i Göteborg, men då har storasyster lovat att hoppa in på kaféet.

I trädgården har Hilda med hjälp av familjen fixat mysiga sittplatser.

I trädgården har Hilda med hjälp av familjen fixat mysiga sittplatser. Foto: Anja Degerholm

Hilda säljer kulglass och har 16 vanliga glassorter och fyra veganska varianter.

– Jag säljer även olika glassrätter med kakor från bageriet här i Önneköp. Jag tänkte att det är bra om det finns lite att välja mellan så att kunderna får något extra och vill komma tillbaka fler gånger.

Några stora pengar räknar hon inte med att tjäna i sommar, men det är inte det viktigaste.

– Det har kostat en del att starta upp kaféet, så det går kanske jämnt ut i år. Men nästa sommar hoppas jag kunna tjäna lite pengar.

Så det blir kafé även nästa sommar?

– Ja, som det ser ut nu så vill jag öppna nästa år igen.

Publicerad 20 June 2019 06:00