Flera äldre kvinnor har kontaktas av en polsktalande kvinna som påstår att hon är polis och kvinnorna är i fara att utsättas för brott.

Flera äldre kvinnor har kontaktas av en polsktalande kvinna som påstår att hon är polis och kvinnorna är i fara att utsättas för brott. Foto: Adobe Stock

Fler kvinnor lurade av polsktalande polis

Polisen: "Vi ser otroligt allvarligt på detta"

MALMÖ. Lokaltidningen har tidigare rapporterat om det nya sättet att lura äldre. Nu anmäler fler kvinnor att de utsatts för den polsktalande polisens lurendrejeri.

Av
Andreas Holm

– Vi ser otroligt allvarligt på detta, säger polisens presstalesperson Eva-Gun Westford.

Tidigare i veckan har flera polsktalande kvinnor fått telefonsamtal av en kvinna som på polska uppgett att hon är polis och att kvinnorna är i fara. Genom att lägga sina värdesaker i en plastpåse och gömma utanför bostaden skulle de bli tryggare enligt den falska polisen.

Under onsdagen kontaktades den riktiga polisen igen efter att två kvinnor fått ett telefonsamtal. En kvinna i 70-årsåldern hade lurats att lämna ut kontanter, pass och guldföremål som försvunnit efter att hon lagt ut påsen utanför bostaden. Ytterligare en äldre kvinna kontaktades men det är oklart om hon lät sig luras.

– Det hela är förfärande. Både att det finns människor som lurar äldre, men även att folk låter sig luras. Hela tillvägagångssättet ringer en massa varningsklockor och vi från polisen skulle aldrig få för oss att ringa upp och göra så här, säger Eva-Gun Westford.

Polisen tror att det finns ett stort mörkertal när de nu riktar in sig på kvinnor med polskklingande namn.

– Vi misstänker att fler kan ha drabbats. Vi är väldigt intresserad av att få mer uppgifter och detaljer för att få en bild av hur omfattande bedrägerierna är, sa Nils Norling till Lokaltidningen under onsdagen.

Publicerad 20 June 2019 13:30