"Jag förstår att de drabbade inte har det lätt just nu och de inte orkar ta itu med allt själv. Alla har heller inte familj eller vänner här. Så då tänkte jag bara, att detta måste jag lösa". Foto: Sofia Sundqvist

Invånare sluter upp bakom de branddrabbade

Fortfarande flera utan hem

MALMÖ. När Ivana Novkov läste om branden i ett flervåningshus så bestämde hon sig för att göra något åt det. Med hjälp av en annan kvinna startade de en Facebook-grupp för att samla och hjälpa de drabbade. "Jag har inte så mycket att erbjuda förutom den goda viljan, att få igång någonting".

Av
Sofia Sundqvist

Natten till fredagen den 14 juni började det brinna på vinden i ett fyravåningshus vid Hästhagen i centrala Malmö. Bland de evakuerade fanns bland annat barnfamiljer, ensamstående, hundar, katter och en kanin.

Som tur var kunde alla utrymmas i ett tidigt skede och ingen blev skadad. Men många står nu utan både hem och tillhörigheter.

När Ivana Novkov fick höra om branden blev hon väldigt påverkad. Hon har själv varit drabbad av en brand för 1,5 år sedan, när det börjat brinna i hennes källare.

– Min dotter hade flyttat hem för tillfället så då fick alla hennes grejer åka ner i källaren. Sen när det brann upp, den känslan, hur dåligt hon mådde av att hela hennes hem försvann, var jobbigt att se som mamma, säger Ivana och fortsätter:

– Jag förstår att de drabbade inte har det lätt just nu och de inte orkar ta itu med allt själv. Alla har heller inte familj eller vänner här. Så då tänkte jag bara, att detta måste jag lösa.

Ivana skrev ett inlägg i en lokal Facebook-grupp, och undrade om andra också ville hjälpa de branddrabbade. Där fick hon flera svar. Bland annat av en kvinna vid namn Annika Sellgren.

– Annika hjälpte mig att göra en grupp på Facebook eftersom jag inte är IT-kunnig för fem öre. Sen byggde hon upp sidan.

Tillsammans driver de nu Facebook-gruppen ”Hjälpgrupp för det branddrabbade i Hästhagen”. Tanken bakom den var att de drabbade skulle få stöd och hjälp med allt väsentligt de kan tänkas behöva.

Med hjälp av söktjänster på internet tog Ivana reda på vilka som bodde på de brandskadade adresserna. Sen tog hon kontakt med dem genom telefon eller Facebook, och berättade att hjälpgruppen fanns.

– Vi har inte fått tag i alla än. Det är mycket som händer för dem nu och det kan vara svårt att orka ta emot hjälp. Just nu är många fortfarande i stor chock, säger Ivana.

I gruppen delas historier från de drabbade, hur de upplevt detta, vilken hjälp de har fått och vilken hjälp de behöver.

– Exempelvis en kvinna fick inte med sig sin plånbok. Hon har bara sin telefon och kläderna hon bar. Hon kan varken hämta ut pengar eller identifiera sig. Det är en utmaning att ta itu med allt sådant medan man fortfarande är i chock.

Många privatpersoner och några företag har erbjudit sin hjälp med allt ifrån kläder till blöjor och leksaker. Vissa har också blivit erbjuden hjälp med bostad, men många vet inte var de ska ta vägen.

När ett lägenhetshus brinner upp så kan även kontrakten ryka med branden, enligt lag. De flesta bor tillfälligt på hotell eller hos släktingar, och måste snart hitta nya hem.

Publicerad 19 June 2019 06:00