Uppemot 50 vildsvin har tagit sig in i arboretet och orsakat stora skador.

Uppemot 50 vildsvin har tagit sig in i arboretet och orsakat stora skador. Foto: Mostphotos.

Vildsvinsflock gav sig på trädsamling – stort område skadat: "Rent förfärligt"

Två nätter i rad har djuren hittat in

KIVIK.

Under två nätter har en flock vildsvin härjat i Kiviks Esperöds Arboretet. Förvaltare Bo Hultén uppskattar att en femtedel av området har påverkats och nu har man kallat in ett jaktlag. "Vi har instrument på plats i arboretet", säger han

Av
André Kvist

På måndagen hade vildsvinen tagit sig in genom ett hål i staketet som sedan lagades. Dagen därpå hade de tagit sig in via en bäck. Bo Hultén som förvaltar Kiviks Esperöd Arboret är djupt berörd av den skada djuren har gjorts.

– Det är inte lite skador, helt otroligt mycket! Alla gångar är uppluckrade och vid dammarna intill entrén är det helt uppbökat, berättar han.

Uppskattningsvis har mellan 30 och 50 vildsvin tagit sig in trots viltstaketet. En gång tidigare har man fått in vildsvin men då var det endast ett djur och det tog jägare snabbt hand om. Denna gången uppskattar Bo att en femtedel av arboretet har påverkats.

– Det ser förjävligt ut, rent förfärligt! Det som gör mig väldigt ledsen är våra ovanliga vildtulpaner. Dessa har djuren harvat överallt där vi hade, jag hoppas några har klarat sig, säger Bo Hultén.

På tisdagen har man bett om hjälp från ett jaktlag som installerat instrument för att se om djuren är kvar. Skulle det bli en tredje natt så är det tal om att att skjuta av eller skrämma bort djuren från platsen.

Oavsett om man blir av med vildsvinen så innebär ingreppet, eller "tornadon" som Bo kallar djurens framfart, att man har mycket arbeta framför sig för att återställa. Samtidigt är han inte arg på djuren.

– De är ju otroligt skickliga och man kan inte klandra dem egentligen, det ligger i deras natur. Nu på dagen är de världsmästare på att gömma sig men i morgon vet vi om de är kvar, säger han.

Kivik-Esperöds arboretet

Är ett gammalt arboretum, det vill säga en trädsamling i Södra Mellby socken vid Kivik i Simrishamns kommun. Samlingen anlades av Albert Wallis på 1920-talet. Han planterade ett stort antal sällsynta träd, främst exotiska barrträd och städsegröna lövträd, på platsen.

Källa: Wikipedia

Publicerad 18 June 2019 14:46